Wat ze mij hadden mogen vertellen vóórdat ik ging afvallen

Ik kan me niet zo goed meer indenken hoe ik was toen ik 120 kg woog. Het is echt alweer lang geleden (zo’n 5 jaar). Als ik de foto’s van toen zie, herken ik die jonge vrouw eigenlijk niet. Ik zie wel trekken van mezelf terug, maar ik mis ook zoveel. Ik mis een stukje zelfvertrouwen – het enige wat je ziet is een onzekere blik. Ik mis die lach in mijn ogen – want mijn ogen verraden dat de lach op mijn gezicht niet echt is. Ik mis iemand die de wereld in durft te kijken – ik zie iemand die geen plannen durft te maken. 

Het afvallen heeft me veel gebracht. Niet alleen een nieuw uiterlijk, een nieuw spiegelbeeld, meer zelfvertrouwen en een lach in mijn ogen. Nee, het gaf me alle kansen terug die ik dacht niet meer te hebben. Ik loop in een bikini. Ik liep een marathon. Ik winkel bij de H&M. Ik eet een frietje op straat, zonder dat ik me druk maak over wat iemand anders denkt. Maar nu ik terug kijk, waren er best wat dingen die ze mij vooraf hadden mogen vertellen…

Afvallen is vooral een mentaal dingetje
En nu wil ik helemaal niet zeggen dat het makkelijk is om van eten af te blijven. Alles behalve dat. Maar afvallen is geen ‘knop die je even om zet’ of simpelweg ‘van al het lekkers afblijven’. Nee, zo werkt het niet. Aan het begin was ik heel rigoreus, en viel ik af als een malle. Om een halfjaar later een enorme terugval te krijgen. Waarom? Verandering komt niet alleen door je eetpatroon te veranderen. Afvallen is geen boekje volgen en klakkeloos de regeltjes volgen. Afvallen is de oorzaak aanpakken, en niet het gevolg. En natuurlijk was de indirecte oorzaak van mijn overgewicht het feit dat ik teveel at en te weinig bewoog, maar daaronder zat de echte reden van mijn overgewicht. En die moest ik aanpakken, om daadwerkelijk tot een gedragsverandering te komen!

Je ziet jezelf nog niet als ‘een nieuw persoon’.
Het heeft  bij mij best lang geduurd voordat ik ‘de persoon in de spiegel’ herkende. Ik zag mezelf, maar het voelde nog niet als mezelf. In je hoofd blijf je langer dik, dan dat in werkelijkheid het geval is. En dat is lastig, want hierdoor blijf je jezelf mentaal ook als ‘dik’ persoon behandelen. Dit ondermijnt je zelfvertrouwen en je zelfbeeld, en dat is niet nodig. Daarnaast gebeurde  hetvaak dat ik in een kledingwinkel een grotere maat pakte dan ik daadwerkelijk had. Mijn vriend heeft dit op een gegeven moment doorbroken: hij liet me een vest passen, waarvan ik de maat niet gezien had. Toen ik later keek, bleek dit een maat kleiner te zijn, dan ik dacht te hebben. Ik was als een kind zo blij.

Je omgeving moet aan je wennen
Je omgeving zal moeite hebben met mee veranderen. Ze kennen jou namelijk al járen als de persoon die je was. En de schakel die jij in je hoofd misschien al lang gemaakt hebt, die moeten zij nog gaan maken. Je omgeving zal moeten wennen aan het feit dat jij anders eet, een taartje afslaat en op den duur beter in je vel zit. Geef hen wat tijd, het komt wel goed ?

Goed bezig zijn is verslavend – pas op dat je niet doorslaat
Ja hoor, ben je eindelijk lekker bezig, en helemaal on track, en dan gaan mensen klagen dat je doorslaat. Neem mensen serieus, als ze je hiervoor waarschuwen. Lach en zwaai niet alles weg. Uiteraard zijn er mensen die dit zullen zeggen uit afgunst, maar het merendeel van de mensen die dit tegen je zegt, zal het goed bedoelen. Omdat ze om je geven. Luister hier serieus naar en probeer hier objectief naar te kijken. Het is makkelijk om door te slaan, een gezonde balans vinden is lastiger.

Afvallen kost geld
Ja, kleine knipoog hier. Maar wel met een kern van waarheid. Afvallen kost geld. NIeuwe kleding kopen is érg leuk, zeker als je eindelijk in de reguliere H&M of The Sting terecht kan, maar het is wel een dure grap. Gezonde voeding is soms net wat duurder dan junkfood. En ook een sportschool abonnement (en de wéreld aan sportkleding die opeens voor je open gaat) is ook niet gratis. Maar laat dit je vooral niet tegenhouden ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.