Treat yourself!

Voor iedereen die een beetje actief is op Social Media, een dieet doet (of gedaan heeft) en/of de blogs van enkele ‘fitgirls’ volgt, zal de term ‘Cheatday’ niet onbekend zijn. Voor wie er niet bekend mee is: het idee achter de ‘cheatday’ is erg simpel: 1 maaltijd of dag per week/maand/noem-maar-op ga je lekker los van je dieet en eet je waar je zin in hebt. Zonder op de porties te letten, zonder je calorieën te tellen of zonder naar je macro’s te kijken. Gewoon, alles even loslaten en doen wat je wilt. 

Er zijn flink wat voordelen te benoemen van deze cheatdays: zo helpen ze vaak om daarna weer netjes on track te zijn qua dieet, eet voorschriften of gewoontes. Als je zin hebt in chocola, kan het helpen om uit te kunnen kijken naar zaterdagavond, omdat je weet dat je die reep Tony’s dan eindelijk éten mag. En toch, toch ben ik geen voorstander van cheatdays.

Mocht je nu denken: ‘ha, daar ga je de mist in, ik haak nu af!’, wacht even. Ik ben niet tegen cheatdays. Ik ben tegen het woord ‘cheatday’. Want, hoezo zou het fout zijn om chocola te eten? Ga je vreemd, als je kiest voor een zak chips? Doe je iemand kwaad, als jij een pak roze koeken eet tijdens een movie night met vriendinnen? Waarom zou je het een ‘cheat’ noemen? Juist de negatieve associatie bij het woord ‘cheat’, zorgt ervoor dat je het idee krijgt dat je fout bezig bent. En dat ben je niet. Want waarom zou het verkeerd zijn om iets te eten waar je van geniet? Omdat er minder voedingsstoffen in zitten? Omdat het vol zit met suikers en snelle koolhydraten? Als je ergens van geniet en het jou een goed gevoel geeft (want dat lijkt mij toch het idee van een ‘cheatday’), laten we het dan alsjeblieft geen ‘cheat’ noemen.

Nee. Laten we het woord ‘cheatday’ voor eens en voor altijd verbannen. Laten we het vanaf nu een ‘treatday’ noemen.

Treatday. Want je doet niets verkeerds als jij een reep Tony’s eet. Je zal niet aangeklaagd worden omdat jij die zak paprikachips alleen leeggegeten hebt. Je zal niet ontslagen worden omdat je een blueberry muffin hebt gegeten. Je partner zal niet uit zijn plaat gaan omdat je een avondje hebt met je grote vrienden Ben & Jerry. Je doet namelijk niets verkeerd als jij ervoor kiest om jezelf te verwennen met iets waar jij van geniet.

Als jij positief naar jezelf en jouw proces wilt gaan kijken, moet je de bewoording eromheen ook positief maken. Je hebt de negatieve lading van een ‘cheatday’ niet nodig. Kies voor een ‘treat’, of dit nu een moment, een maaltijd of een dag is. Je werkt namelijk aan jezelf. Je wilt naar een betere en gezondere versie van jezelf toe werken. Daarin maak jij keuzes: ga je meer sporten, ben je op je voeding gaan letten. En daarom mag je jezelf belónen, met je treatmeal of treatday. Beloon jezelf. Want jij bent goed bezig!

Maak keuzes waar jij achter staat. Zorg goed voor jezelf. Je hoeft je niet te verantwoorden naar een ander toe. Jij bent namelijk jij. Met jouw weg. Jouw proces. En met jouw reep Tony’s. Want het hoeft niet altijd 100% clean en verantwoord te zijn. Je moet het namelijk je hele leven nog volhouden. Dus doe wat goed voelt voor jou. Wees lief voor jezelf. Wees positief over jezelf. Verbied jezelf niet alles. Streven naar 100%; daar worden we alleen maar ongelukkig van. 80/20 is een hele mooie balans 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *