Tips om eetbuien te voorkomen

Ik word altijd een beetje allergisch van tips als ‘zet een muziekje aan’ of ‘ga je nagels lakken’. Als mijn eetbuistemmetje begint, gaat de nieuwste CD van Ed Sheeran of rode nagellak mij echt niet afleiden, helaas. Daarvoor is dat stemmetje namelijk te sterk. Ik heb soms het idee dat die tips zijn bedacht door mensen die zelf geen last hebben van eetbuien. Daarom hier een lijstje met dingen die mij nog wel eens willen helpen… 🙂

  • 15 minuten – Als ik een eetbui voel aankomen, wil het mij nog wel eens helpen om mezelf te beloven dat ik de eetbui mag hebben, over 15 minuten. Door het uit te stellen, verbied ik het mezelf niet, maar geef ik er ook niet direct aan toe. In die 15 minuten kan ik proberen om de onrust op een andere manier de baas te worden, zonder dat ik de druk voel van het ‘nu niet mogen eten’. Want ik kan even iets anders gaan doen, omdat ik straks mag eten. En soms, dan heb ik er na die 15 minuten geen behoefte meer aan en is mijn drang om te eten weer afgenomen.
  • Sta jezelf iets toe – Mij wil het wel eens helpen om mezelf 1 ding toe te staan. Ik geef mezelf geen hele eetbui, maar ik geef mezelf wel een eetmoment. Hierdoor doe ik niet iets wat in mijn ogen slecht of verboden is, waardoor het mij geen extra negatieve gevoelens vindt. Liever een mars die ik mezelf toegestaan heb, dan 2 zakken chips die ik met negatieve gevoelens weggewerkt heb. 
  • Gooi je onrust eruit – Al is het het allerlaatste waar ik zin in heb, soms lukt het me om mezelf een schop onder mijn kont te geven en mijn hardloopschoenen aan te trekken. Ik eet mijn onrust dan niet weg, ik ren het eruit. Ik stap uit mijn hoofd, door de wereld in te stappen. Nu werkt hardlopen niet voor iedereen, maar kan het wel werken om je hoofd even uit proberen te schakelen door je lichamelijk in te spannen.
  • Dat ene ei – Ik zag een tijdje geleden de quote ‘Als je 1 ei op de grond laat vallen, gooi je de andere 11 toch ook niet kapot?’ Oftewel: een klein snoepmoment heeft niet als gevolg dat je de hele dag onbeperkt snaaien mag. Je kan namelijk die 11 eieren nog redden. Er is maar 1 ei kapot, en dat is niet het einde van de wereld. Dus mocht je met je hand weer die zak chips in gaan: denk dan aan die eieren. Misschien lukt het jou om eieren heel te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *