Morgen wordt een goede dag….

Hoe vaak ik mezelf dat niet gezegd en beloofd heb! Morgen wordt een goede dag. Morgen ga ik goed voor mezelf zorgen. Vandaag heb ik al verpest, want vandaag ging het mis. Opende ik een zak chips. En at ik daarna nog een reep chocolade. Maar morgen… morgen ga ik het goed doen. Morgen begin ik met een schone lei, morgen heb ik een frisse start. 

Ik heb zo vaak een nieuwe morgen gehad. Zo vaak gewenst dat ik het dan goed zou doen. En vaak, vaak ging het morgen weer mis. Het gebeurde niet vaak, dat ik mórgen wel alles deed wat ik wilde. En zo werd morgen weer een faal. Zo kreeg morgen weer een nieuwe morgen. En soms kreeg díe morgen weer een nieuwe morgen. En ging het zo door…

Ik ontdekte namelijk, dat morgen een lastige dag was. Want morgen moest ik alles goed doen van mezelf. Morgen mocht alleen maar 100% zijn. Alles minder, en morgen was mislukt. 98% en morgen had ik weer een nieuwe morgen nodig. Ik moest van mezelf zo op mijn tenen lopen, dat het vaak tegen lunchtijd al mis ging. Want ik vond het erg lastig om op mijn tenen te lopen. Mijn eigen veeleisendheid werd mijn grootste vijand. Ik legde de lat zo hoog, dat ik er niet overheen kon springen. Ik knalde er altijd tegenop. En dan viel ik. Viel ik terug. En dan was er weer die zak snoep, die mij opving.

En zo is het lang gegaan. Tot ik mijn eigen vicieuze cirkel leerde kennen en zag dat mijn gedrag de reden was dat morgen wéér een slechte dag zou worden. Dat ik nooit kon slagen. Dat ik het nooit goed zou gaan doen voor mezelf. En toen leerde ik dat ik niet in ‘goed’ of ‘fout’ moest gaan denken. Mijn dag was niet slecht omdat ik iets had gegeten wat volgens mijn eigen regels verkeerd was.

Mijn hoofddoel werd iedere dag 1 ding te doen, waarmee ik goed voor mezelf zou zorgen. Ik legde de lat op een haalbare hoogte. Ik maakte het haalbaar door in stappen te denken. Als stap 1 er goed in zat, kon ik verder met stap 2. En zo werkte ik aan stapjes aan het doorbreken van mijn vicieuze cirkel. Stapje voor stapje werd ik een persoon die leerde om goed voor haarzelf te zorgen, in plaats van dat ik van mezelf eiste om die veel te grote sprong in 1x te maken.

Leg jezelf niet te hogen eisen op. Als je morgen wilt beginnen: begin dan met 1 stap. Leer jezelf om 2 liter water te drinken per dag. Ga een halfuurtje wandelen per dag. Eet wat extra groenten, door die tussendoor te eten. Maar wil niet alles tegelijk. Geef jezelf de tijd voor iedere stap. Dan kan morgen een hele fijne en leuke dag worden, in plaats van een dag waarop je alleen maar falen kan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.