Iets over ‘Lekker Body Positief’

Afgelopen week ging Linda de Mol in haar bikini op de cover van haar tijdschrift. #lekkerbodypositief. Ik kan dat soort acties alleen maar toejuichen. Helaas volgde er natuurlijk een stroom van toetsenbordhelden, die vonden dat de foto nep en gefotoshopt was. Die discussie wil ik hier niet gaan voeren, want volgens mij missen we dan het juiste punt. Laten we vooral niet negatief gaan doen over de body-positiviteit van een ander.

Ik weet dat voor veel vrouwen het ‘in bikini gaan’ een jaarlijkse strijd is. Ik ken en herken hem. Ik ken hem van vroeger; ik heb er nu namelijk geen issues meer mee. Ik kreeg daar vrij veel vragen over; vandaar dat ik maar weer eens een blogje ben gaan typen!

Ik heb inmiddels een aardige weg van afvallen en aankomen achter me liggen. Afvallen is namelijk (in de meeste gevallen) een proces. En daarbij horen ups en downs. Dat is niet erg. Je moet je er alleen niet door laten afschrikken. Op mijn lichtst woog ik ergens onder de 70 kilo. Ik weet nu zo’n 10 kilo meer, maar voel me beter dan ik me toen voelde. Terwijl ik zeker weet dat mijn lichaam er toen ‘beter’ uit zag.

Hoe dat komt? Tsja. Body positiviteit begint in je hoofd. Het is een droom, om te denken dat je je veel gelukkiger zal voelen, als je maar op ‘dat’ gewicht bent. Ik ken die droom; heb het zelf ook lang gedacht. Maar ik werd niet gelukkiger van een bepaald gewicht halen. Ik werd gelukkiger toen ik issues in mijn hoofd oploste.

En natuurlijk ga je niet direct jezelf top vinden. Daar neem je stappen in. Wat mij geholpen heeft? Lief zijn voor mezelf. Mezelf dingen gunnen. Elke dag iets doen om goed voor mezelf te zorgen. Zo kan je elke keer kleine stapjes nemen, richting het grotere doel. Je bent er namelijk niet morgen. En misschien volgende week of volgende maand ook nog niet… Dat moet je leren accepteren, en daar moet je stapjes in durven nemen. En soms zal er een stapje terug in zitten, want offdays zullen er tussen zitten. We’re only human after all…

Wat mij nog meer hielp? Stoppen met dingen moeten. Ik ben zo allergisch voor opmerkingen als: ‘ik moet vandaag nog een workout doen.’ Ga dingen doen waar je gelukkig van wordt, in plaats van dingen moeten van jezelf. Als je een keer geen zin hebt om te sporten, doe het dan een keertje niet. Word je ongelukkig van de sportschool, kies dan voor iets waar je wel happy van wordt. Ga af van moeten en kies voor mogen. Kies voor goed voor jezelf zorgen.

Neem kleine stappen, kies voor jezelf en voor je geluk. Ik geloof dat je daarna een stuk gelukkiger word van wie jij ziet in de spiegel. Dat je veel meer at ease kan zijn met wie jij bent. Met dat er misschien nog een paar kilo teveel aan zit, en dat je er op een fijne en gezonde manier aan wilt werken. Niet omdat het moet, maar omdat je goed voor jezelf wilt zorgen. Ik denk dat daar qua mindset zo’n verschil in zit, dat het qua body positiviteit veel verschil gaat maken.

Ik wil je niet uitdagen om maar in bikini te gaan lopen dit jaar. Kies iets waar jij je goed in voelt. Maar vooral: kies iets waar jij je mooi in voelt! Als jij je ergens ongemakkelijk in voelt, straal je dat ook uit. En als jij je ergens mooi in voelt, krijgen andere deze positieve vibe mee. Kies niet voor iets omdat het moet, maar omdat jij het jezelf gunt.

Als iedereen een stukje liever zou zijn voor zichzelf, zouden we veel minder statements qua body positiviteit nodig hebben…. Hopelijk lukt het om er vandaag of morgen wat stapjes in te maken. Love yourself; het klinkt absoluut zweverig, maar ik denk dat het een wereld van verschil kan maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.