Het Instagram leven van deze #fitgirl

Een tijdje geleden kreeg ik een berichtje van 3 enthousiaste scholieren, die voor hun profielwerkstuk mijn hulp wilden gebruiken. Zij doen hun profielwerkstuk over ‘orthorexia’ en een deelvraag hierover ging over ‘het leven van een fitgirl’ en hoe dit er dagelijks uitziet. Ze benaderde mij om hen te helpen, aan de hand van mijn Instagram pagina. Wat ik superleuk vond, en ik heb deze meiden ook mijn hulp aangeboden. Maar het zette mij wel aan het denken…

Want mijn Instagram pagina, is maar een deel van wie ik ben. Ik gebruik mijn Instagrampagina vooral om mijn recepten te showen en om hardloopgerelateerde foto’s te posten. Maar deze pagina laat weinig zien van wie ik verder ben. Ik maak bewuste keuzes in wat ik post – soms zelfs in wanneer ik dit post. Ik post geen foto’s van kopjes thee tijdens mijn nachtdiensten – want wie gaat er om 3 uur ’s nachts nu kijken naar een foto van mijn mok thee? En hoeveel likes krijg ik eigenlijk om 3 uur ’s nachts? Juist. Weinig.

Ik vind het tof dat mensen mij classificieren als ‘fitgirl’. Ik vind dit namelijk geen negatieve term. Ik maak bewuste keuzes qua voeding en qua beweging, maar ik maak dus ook bewuste keuzes in wat ik laat zien op Instagram. Zo heb ik in november regelmatig hardloopfoto’s gepost, maar is het de oplettende volger misschien wel opgevallen dat ik amper hardlooproutes postte. Dit klopt – ik had in november vakantie en ik had veel excuses om niet te gaan hardlopen. Ik schrok eind november toen ik mijn horloge uitlas: had ik écht maar 5x hard gelopen? Nee toch? Ik? Hardloopliefhebber – en dan maar 5 keer lopen in 1 maand? In schaamde me diep. Zit ik dan, als ‘fitgirl’ met mijn ‘gezond leven & hardloopblog’. En toch. Toch is dit het leven. Mijn leven. Ik heb namelijk een normaal leven; een fulltime baan en af en toe gelukkig ook vakantie. Mijn blog en mijn Instragram zijn hobbies. Ik doe het erbij, maar verdien er erg weini mee. Dus ze zijn uiteindelijk geen topprioriteit voor mij.

Mijn Instagram laat deels zien wie ik ben – maar deels ook niet. Ik maak bewuste keuzes, schiet soms 10 foto’s en kies dan de beste, gooi er nog een filtertje overheen en kijk of het in mijn tijdlijn past. Ik kies er bewust voor om sommige dingen ook niet te delen. Zo zullen mijn eetbuien niet voorbij komen op de foto. Deel ik ook geen foto’s van avondjes Netflixen. En zien jullie ook mijn saaie boterhammetjes met pindakaas niet. Maar ik kies er ook voor om andere zaken uit mijn privéleven niet te delen. Zo komt mijn vriend niet wekelijks voorbij op foto’s en zijn er vriendinnen die misschien nog nooit op mijn Instagram hebben gestaan. Soms is privé namelijk ook privé. En kan het zo zijn dat deze fitgirl een hardlooptraining heeft laten schieten, om iets leuks te doen met iemand die belangrijk voor mij is. Ookal zien jullie dit dan niet terug op Instagram.

Ik heb het idee dat ik echt het meest onsamenhangende verhaal óóit aan het typen ben (het is inmiddels ook half 2 ’s nachts – ik typ dit tijdens mijn nachtdienst). En eigenlijk weet ik niet eens waar ik precies heen wil of wat ik eigenlijk vertellen wil. En dat is niet erg. Dit is namelijk mijn blog, waarop ik deel wat mij bezig houdt. En ik vind het grappig dat meiden die hun PWS doen, mij op basis van mijn Instagramaccount selecteren als fitgirl. Waarbij ik me besef, dat ze me misschien niet hadden uitgekozen, als ik mijn héle leven had laten zien: mijn onregelmatige baan, mijn avondjes op de bank met Netflix, mijn strijd met de eetbuien, de keren dat ik níet ga sporten, de leuke momenten met vrienden, familie of mijn vriend. Ik laat inderdaad niet alles zien. Maar ben je dan alleen maar ‘fitgirl’ als je continu sport en op broccoli leeft? Ik denk het namelijk niet. En zelfs als mensen mij geen fitgirl vinden. Het maakt me niet uit. Ik heb mijn leven. Ik kies wat ik hiervan laat zien en met de wereld deel. Ik kies welke herinneringen in mijn hoofd blijven en welke ik wél wil delen. Wat jullie zien op Instagram is echt. Maar het is niet het hele verhaal. Maar mochten jullie meer over mij willen weten? Vraag het gerust ?

Ik denk dat ik moet concluderen dat ik vandaag 2 punten probeer te maken. Of misschien wel 3.

1: Ik laat niet alles zien op Instagram – en that’s fine by me
2: Ik vind dat fitgirls naast een gezond en sportief leven, ook prima andere hobbies mogen hebben, zonder dat dit ze minder fitgirl maakt
3: Ik moet geen artikelen met inhoud willen schrijven tijdens mijn nachtdiensten. Want dan krijg je dus dit ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.