Hardloopverhalen #5: Mirjam

Vandaag het verhaal van mijn vriendinnetje Mirjam. Mirjam begon ooit enthousiast met hardlopen, deed aan meerdere loopjes, maar verloor toen het ritme een beetje. Inmiddels is ze aan het trainen voor haar eerste halve marathon. En ik heb de eer om met haar mee te mogen lopen! Hoe ze van ritmeloos tot dit idee kwam? Lees maar mee!

Afgelopen halfjaar (eind december t/m half juni) was ik in Helsinki, om daar een deel van mijn Master te doen. Dat halfjaar was opgedeeld in 2 periodes, waarbij ik in de eerste periode een of twee keer per week les had op een campus waar een sportschool was. Daar heb ik af en toe goed gebruik van gemaakt! In periode 2 (vanaf maart) was deze campus, en dus de sportschool, 11 km bij me vandaan. Ik zag het niet zitten om met reizen 3 uur bezig te zijn om dan een uurtje te sporten. Maar wat moest ik dan doen?

Buiten vroor het nog behoorlijk en lag een dik pak sneeuw of ijs, dus buiten sporten kon niet. In maart heb ik toen trouw Blogilates-lessen gevolgd, thuis voor de computer. Hier merkte ik dat ik genoeg discipline en tijd had om (bijna) dagelijks te sporten! Maar het was niet iets dat ik mezelf maandenlang zag doen…

Ik besloot toch een rondje te gaan rennen. Maar met -3 graden, een driekwart legging en een sportshirtje aan ging dit echt niet. Na 3km was ik weer thuis. Die week kocht ik een fleece-shirt met lange mouwen. Wat comfortabel! Ik kon nog steeds niet rennen bij temperaturen onder 0, dit slaat echt op mijn longen en is dus onmogelijk, maar tegen het einde van de maand kwamen de temperaturen eindelijk boven het nulpunt en werd het tijd om mijn hardloopschoenen aan te trekken en een rondje te maken! Het klinkt nu alsof ik er héél veel zin in had, en ik was vanwege mijn huidige hardloop-stemming helemaal vergeten hoe weinig zin ik op dat moment had. 

Ik heb écht uren getreuzeld en in dubio gestaan of ik nu wel of niet wilde gaan rennen. Ik heb zowel tegen Petra als tegen mijn vriend Max geklaagd hoe weinig zin ik had, tot ze uiteindelijk allebei tegen me zeiden: GA nou maar gewoon, al is het maar 1 km! En ik ging! En ik ging 5,4 km! Ik moest over sneeuw en ijs heen springen, af en toe moest ik even wandelen omdat het hele pad bevroren en glad was, ik ademde wolkjes uit en er was bijna niemand buiten, maar ik ging! En toen ik terug kwam en mijn koude lichaam onder de hete douche kon zetten voelde ik me helemaal top, ondanks mijn pijnlijk tintelende benen (door de kou).

Ik had het toen nog niet helemaal te pakken, maar toen ik vier dagen later weer begon te ‘klagen’ dat ik geen zin had maar toch ‘moest’ gaan hardlopen was ik al wat sneller overtuigd om te gaan (thanks Max & Petra) en na die keer was ik eigenlijk ‘hooked’! Het hielp zeker mee dat de temperaturen langzaam van 4 graden boven nul naar 13 graden boven nul steeg!

Dit was in Helsinki, zeker met een zonnetje, een enorm aangename temperatuur waarbij ik graag zonder mijn fleece-shirt rende. In minder dan 4 maanden heb ik nu 48 keer gelopen (bij het verschijnen van dit artikel misschien wel 50!) wat neerkomt op 2,5 keer per week! De afstanden variëren tussen minimaal 4 km en maximaal 15 km (dit heb ik één keer gerend). Tijdens mijn hardlooprondjes waardeer ik de pracht van de natuur en blijf ik gemotiveerd en geamuseerd door mijn app: zombies, Run!

Sinds begin juni ben ik bezig met een nieuw, gepersonaliseerd, hardloopschema. De reden? Ik heb me ingeschreven voor mijn allereerste halve marathon!! Dit is iets waarvan ik nooit had verwacht dat ik het echt zou doen, maar volgens Petra kan ik dit, en langzaam maar zeker ben ik ook in mijzelf gaan geloven. 8 oktober is het zover!

In mijn BulletJournal houd ik bij hoe ver ik heb gerend, hoe lang en wat mijn snelheid was. Mochten jullie hier meer over willen lezen of ergens anders nog vragen over hebben, laat het me dan weten, dan schrijf ik graag nog een gastblog!

Liefs van Mirjam, 25 jaar, hardloper en student Bio-interactions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *