Ik ben geen voorstander van diëten!

Zo, dan heb ik dat maar vast gezegd. Ik ben geen voorstander van diëten. Hiervoor hou ik te veel van eten. Een dieet heeft als doel om gewicht te verliezen. En dit kan een erg mooi doel zijn. Als je een paar kilootjes kwijt wilt, kan een dieet zeker helpen. Maar de meeste mensen die een dieet volgen, komen daarna weer aan. Maar 5% van de mensen die gewicht verliest, is een jaar later nog steeds op dit gewicht. Schrikbarend? Ja, dat misschien wel. Maar misschien ook wel logisch…

Ik schets het misschien wat zwart/wit, maar een dieet is een tijdelijke oplossing. Een dieet werkt in principe prima, zolang jij je er netjes aan houdt. Volg je je eetschema, dan zal jij gewicht verliezen. Maar dan? Dan ben je op je streefgewicht. En vaak stopt dan het dieet, en ga je terug naar de oude eetgewoonten. En dat zijn vaak de eetgewoonten die er in de eerste plaats voor gezorgd hebben, dat je wat kilootjes teveel had. Een dieet volgen werkt dus wel, maar – in de meeste gevallen – niet op de lange termijn. En dan vervallen we in het bekende jojo-effect.

Nu ben ik zelf ook een aantal keren afgevallen en hierna weer aangekomen in gewicht. Hoe dit kwam? Enerzijds omdat ik mijn eetbuien niet (voldoende) onder controle had, anderzijds omdat ik tijdelijk een ander eetpatroon had, maar geen veranderingen voor de lange termijn had gemaakt. Jojo’en is erg vervelend, maar daarnaast ook niet goed voor je gezondheid. En het komt de kwaliteit van je huid ook niet ten goede. Het is dus belangrijk om verder te kijken dan je dieet. Kijk naar het totale plaatje, voor de rest van je leven.

Ik ben geen voorstander van diëten, ik denk echt dat de enige oplossing voor blijvend gewichtsverlies is om een leefstijl te zoeken die jij de rest van je leven kan volhouden. Dan zal je misschien niet op topsnelheid afvallen, maar dit hoeft ook niet. Je kilo’s zijn er (waarschijnlijk) niet in 2 maanden aangekomen, dus hoeven er ook niet in 2 maanden af te zijn. Door kleine, blijvende dingen te veranderen, kan jij grote  verschillen maken voor de rest van je leven. En waar je dieet je zegt dat je geen chocola mag, kan je in een gezonde leefstijl best af en toe een stukje Tony’s nemen. En op die manier hou je het ook nog veel langer vol!

Een dieet kan een mooie kickstart zijn, maar het belangrijkste is om te kijken naar hoe jij de rest van je leven met voeding om wilt gaan. Hoe kan jij het leuk en gezond houden voor jezelf? Hoe ik dit doe? Ik zorg voor een gezonde basis, vaak met pure en onbewerkte producten. Omdat mijn basis goed en stabiel is, kan ik af en toe best een stuk chocola of een schaaltje (of toch de hele zak?) chips pakken. Ik eet gezond en beweeg veel. Dit is voor mij de manier om niet meer te jojo’en, maar stabiel te blijven qua gewicht. Ik wil niet zeggen dat mijn manier ook voor jou werkt, of dat dit haalbaar is voor jou, maar probeer er eens over na te denken hoe voor jou een gezonde basis eruit ziet, en ga hier aan werken, in plaats  van weet het volgende dieet te proberen. Op lange termijn word  je hier echt gelukkiger en gezonder van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.