De knop omzetten

Ik krijg redelijk wat berichtjes van meiden en vrouwen die gewicht willen verliezen. Die er tegenaan lopen dat dit een moeilijk traject is; die misschien al meerdere diëten hebben geprobeerd en hierin weinig succeservaringen hebben gehad. Een veelgehoorde opmerking is: ‘ik moet de knop weer omzetten’. Een opmerking waar ik eigenlijk altijd een beetje de kriebels van krijg…

… Waarom dan? Nou, omdat ‘gezond leven’ niet een knop in je hoofd is. Je zet ‘gezond leven’ niet aan of uit. Het is geen lichtschakelaar die je omzet, en dan direct gewenst resultaat ziet. Ik denk dat dat ook juist is waarom diëten vaak mislukken: ‘het lukt me niet om de knop om te zetten’. En dat begrijp ik eigenlijk wel. Met ‘de knop omzetten’ wordt vaak 100% commitment bedoeld: ‘ik ga er weer hélemaal voor!’.

‘De knop omzetten’ lijkt een alles of niets ding te worden. Of ik eet 100% gezond, of het gaat mis. Ik eet de hele dag gezonde voeding en ik beweeg lekker. Maar zodra ik een koekje pak, is mijn dag verpest. ‘Het lukt me maar niet om de knop om te zetten, want ik nam een koekje!’ En dit resulteert dan vaak in: ‘ik kan het toch allemaal niet, ik wilde geen koekje nemen en pakte hem toch…’. Met als gevolg dat veel mensen hun goede voornemens weer uitstellen of aan de kant schuiven.

Maar wat dan wel? Volgens mij is gezond leven geen kwestie van ‘een knop omzetten’. Een knop omzetten klinkt als iets wat je dan moet. Ik denk dat het veel beter is als je iets echt wilt, in plaats van iets moeten voor jezelf. De vergelijking: ik wil goed voor mezelf zorgen, want dat verdien ik, versus: ik ben te zwaar, de knop moet om, ik moet afvallen. Misschien schets ik het nu wat zwart/wit, maar ik denk echt dat motivatie vanuit jezelf, vanuit een positief beeld, veel beter werkt. Als je al vanuit het negatieve gaat kijken (‘ik ben veel te zwaar, er moet zeker zoveel vanaf’), dan wordt het al een moetje, dan wordt het een straf. En ja, dan is de kans erg groot dat het je niet zal gaan lukken.

Probeer je dus niet te focussen op die knop. Je hebt namelijk geen knop in je hoofd, die je om moet zetten. Wat je wel hebt zijn hersenen. En die kan jij iedere dag weer inzetten. Wil jij gezonder gaan leven? Bedenk dan aan het begin van de dag wat jij die dag kan doen om goed voor jezelf te zorgen. Misschien is dit voldoende water drinken. Misschien is dit 30 minuten wandelen met de hond. Misschien is dit lunchen met wat extra groenten. Neem iedere dag kleine stappen. Dan zal jij 2 weken later zien dat je al een mooi traject hebt gehad, waarin je leert om goed voor jezelf te zorgen. Geen knop die om moet, maar bewuste keuzes maken. Daar kom je echt een heel stuk verder mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *