Als…. dan ben ik gelukkig…

Ik heb jaren gehad dat ik niet gelukkig was met mezelf. Ik was te zwaar. Mijn overgewicht zat me in de weg. Mijn overgewicht zat een positief zelfbeeld in de weg. En mijn overgewicht zat ook een dosis zelfliefde in de weg. Ik kon met dat gewicht niet van mezelf houden, omdat ik mezelf niet waardeerde. Maar, zo beloofde ik mezelf: Als ik ben afgevallen, dan ben ik gelukkig. Als ik ben afgevallen, dan zal ik van mezelf houden.

Eh, oh men, I was wrong. I was so wrong. Ik koppelde geluk namelijk aan een getal. Een getal op de weegschaal. Ik zou gelukkig zijn met een gewicht van 75 kg. 75 kg en ik zou aan mijn droombeeld voldoen. 75 kg en ik zou mezelf leuk vinden. Ik vergat even, dat ik geluk aan een gevoel moest koppelen. Dat geluk namelijk een gevoel is. En niet een getal. Geluk zit ‘m niet in 75 kg. Want, zou ik bij 75.2 kg dan niet gelukkig kunnen zijn? Dat is toch gek?

Want waarom zou mijn geluk moeten afhangen van een getalletje op de weegschaal? Dat getal laat alleen maar zien wat mijn effect op de zwaartekracht is. Dat zegt toch verder niets over wie ik ben? Over wat ik kan? Het punt is, dat we allemaal zoveel beelden zien van ‘perfecte levens’, dat we ons voorhouden dat wij daar ook aan moeten voldoen, voordat we gelukkig zijn. Dat was voor mij die grens van 75 kilo, maar dat is voor jou misschien wel het hebben van een zichtbare sixpack. Want ‘dan ben ik perfect, en dan ben ik gelukkig’.

Het is zo jammer dat we afvallen, sixpacks en killerbodies koppelen aan het hebben van meer zelfvertrouwen, eigenwaarde, geluk. Aan perfectie. Het klinkt te mooi om waar te zijn, en to be honest dat is het dus ook. Geluk is afhankelijk van hoe je over jezelf denkt, hoe je naar jezelf kijkt, hoe jij in het leven staat. En dus niet van een bepaald gewicht, een sixpack of een killerbody.

En wat ik in mijn hele weightlossjourney heb geleerd: geluk zat ‘m niet in dat gewicht verliezen en 75 kg wegen. Om gelukkiger te worden, moest ik aan mezelf en mijn zelfbeeld werken. Natuurlijk verbeterde mijn zelfbeeld, doordat ik gewicht verloor en hierdoor beter in mijn vel kwam te zitten. Dat kan ik niet ontkennen en dat aandeel zal ik ook niet onbenoemd laten, maar het was niet het belangrijkste. Ik moet namelijk battles in mijn hoofd voeren, om mijn geluk toe te kunnen laten. Als ik die niet gevoerd had, dan had ik kunnen afvallen tot ik een ons woog, maar was ik nooit gelukkig geworden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *