Weekplanning maken

In drukke periodes wil het wel eens lastig zijn om ook nog gezond te komen. Kom je om 18u thuis, moet je nog boodschappen doen en ook nog eens een maaltijd maken. Het is dan erg aantrekkelijk om gewoon een pizza in de oven te schuiven, of eten te bestellen. Het wil dan nog wel eens helpen om een weekplanning te maken, dan weet je waar je aan toe bent, en kan je vooraf al alles in huis hebben. Hoe je dit het beste kan aanpakken? Ik heb hier vast wat tips!

  • Agenda – Check in de agenda wie er wanneer thuis is. Als je gezin compleet is, kook je misschien een andere maaltijd, dan als je samen met je partner bent. Het is zonde als je spullen voor 4 personen haalt, en je maar met z’n tweetjes of drietjes eet. Dit voorkomt dat je spullen moet weggooien en meer geld uitgeeft dan nodig is. Ook is het handig dat je hierin kan rekening houden met de afspraken door de week heen: als je ’s avonds gaat sporten kan je bijvoorbeeld een lichte maaltijd inplannen
  • Vaste dagen – Neem vaste momenten waarop je een planning gaat maken. Bijvoorbeeld voordat je boodschappen gaat doen, of op een avond als je gezin compleet is, zodat iedereen inspraak kan hebben op de planning.
  • Kijk wat er in huis is – Check de koelkast, vriezer en voorraadkast. Eet je een keer alleen en heb je nog een portie pasta in de vriezer? Misschien is dit dan het moment om die eens op te maken. Kijk goed naar houdbaarheidsdata en de versheid van de producten die je nog hebt. Weggooien is zonde!
  • Kliekjesdag – Plan eens een kliekjesdag in. Gooi restjes niet weg, maar neem een dag om deze op te eten. Je kan van kliekjes echt nog fijne maaltijden maken.
  • Regelmaat – Het kan helpen om een regelmaat aan te brengen in je weekplanning. Zeker als kinderen inspraak hebben, wil het wel eens helpen om maandag ‘pastadag’ te laten zijn en woensdag ‘soepdag’. Dit maakt de keuze wat kleiner (er zijn minder soorten soep dan soorten eten) én het geeft de mogelijkheid om de hele week gevarieerd te eten.
  • Sla recepten op – Je hebt veel manieren om leuke recepten te bewaren! Zo hebben veel supermarkten hun eigen tijdschriften met recepten, maar kan je die ook op andere plekken vinden. Bewaar deze, zodat je die nog eens maken kan. Of sla ze online op via Pinterest! Een leuke manier om eens ‘iets anders’ te eten.
  • Aanbiedingen – Kijk wat er ergens in de aanbieding is. Dit kan veel geld schelen, en soms ook inspiratie geven om iets anders te eten!
  • Maak een boodschappenlijstje – Ga voorbereid de winkel in, dan weet je ook zeker dat je alles in huis hebt! Check even welke producten je in huis hebt, dus wat je niet hoeft te halen. Let daarnaast ook op de houdbaarheid van de verse producten. Niet alles is een week houdbaar in de koelkast!

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips. Maken jullie wel eens een weekplanning?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.