Waarom ik geen calorieen tel….

Voor veel mensen die met hun voeding bezig zijn, is calorieen tellen een belangrijk hulpmiddel. Ik krijg hier regelmatig vragen over, waaronder ook de vraag hoeveel calorieen ik dan eet per dag. En hoewel ik van veel producten de voedingswaarden aardig goed weet, heb ik geen idee hoeveel calorieen ik op een dag binnen krijg. Waarom niet? Ik tel namelijk geen calorieen. 

Toen ik begon met afvallen, at ik veel te weinig. Geen idee hoe weinig, want ik telde toen geen calorieen. Ik heb tussendoor wel een fase gehad, waarin ik dit deed. Vandaar dat ik momenteel prima weet wat overal inzit, en ik van een cake uit mijn hoofd kan uitrekenen hoeveel calorieen er per plak in zitten. En toch, toch tel ik bewust geen calorieen. Het werkt namelijk niet voor mij. Waarom het niet voor mij werkt? Ik word veel te obsessief van het tellen van calorieen…

Als ik zou mogen leven op 1800 calorieen (om eens even iets te noemen), dan zou ik ook op de gram nauwkeurig alles willen weten. En dan moeten 1800 calorieen ook echt 1800 calorieen zijn. En geen 1795 of 1810. Want dat kan niet. Ik ben teveel ‘alles of niets’ en ik denk in dit soort dingen te ‘zwart wit’, Als ik calorieen tel, verander ik in een ongelukkig mens met een keukenweegschaal in haar handen… En ik weet dat ik niet meer ga genieten van sociale momentjes. Want ook dan moet ik het goed doen, maar hoe kan ik het goed doen, als ik niet precies weet wat ik eet? Uiteindelijk zal ik etentjes met vrienden of paaseitjes eten met familie gaan vermijden, omdat het dan niet in mijn calorieen budget past. En geloof mij, ik maak liever leuke herinneringen met 300 calorieen meer, dan dat ik leuke momenten mis, omdat ik alleen maar bezig moet zijn met wat ik binnen krijg.

Daarnaast maakt de drang tot het dan goed willen doen, ook dat het me stress gaat geven. En ik weet, dat als ik stress ervaar, eetbuien op de loer liggen. En hoe je het ook wilt invullen, een eetbui past over het algemeen niet in 1800 calorieen 😉

Gelukkig heb ik aardig geleerd wat mijn lichaam nodig heeft, en kan ik het merendeel van de tijd hier goed naar luisteren. Als mijn maag knort, heb ik honger, en pak ik iets te eten. Mijn lichaam kan namelijk heel goed aangeven wanneer het voeding nodig heeft. Hier heb ik geen eetschema met hoeveelheid calorieen voor nodig. Ik weet ook prima wat ik moet eten om af te vallen, en wanneer ik teveel eet, en dus ga aankomen.

Voor mij werkt calorieen tellen dus niet. Wat niet inhoudt dat ik het mensen wil afraden om te doen. Calorieen tellen kan een hele goede manier zijn om af te vallen, op gewicht te blijven of aan te komen (afhankelijk van je doelen), maar wel als die calorieen ook echt op jouw behoefte afgestemd zijn. Pak dus niet zomaar een getalletje uit een dieetboek, maar laat iemand die er verstand van heeft, het voor jou berekenen.

Wel wil ik je meegeven om niet te streng te zijn voor jezelf. Voor elk dieet geldt: je gaat er niet dood van als je een keer een stukje chocolade eet. Of als je met vrienden uit eten gaat en je een lekker toetje neemt. Ga geen sociale momenten over slaan, omdat het niet in je dieet past. Later wil je herinneringen hebben om op terug te kijken, je wilt niet denken aan ‘dat etentje was ik toen niet bij, omdat ik thuis in mijn salade zat te prikken, want deze paste wél in mijn calorieenbudget’. Voor alles geldt: balans en geniet 🙂

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.