Vooruitblik: Dam-tot-Damloop

Volgende week is het weer zover: het hardloopevenement waarmee het loopseizoen lekker begint: de Dam tot Damloop. 2 jaar geleden was de Damloop by Night het eerste hardloopevenement waar ik aan mee deed; vorig jaar liep ik mijn eerste Dam tot Damloop. En dit jaar? Dit jaar ga ik ze, hoogstwaarschijnlijk, allebei lopen. Dit was niet gepland overigens. Het idee was om alleen de Damloop by Night te lopen, maar ik kon nog aan een startbewijs voor de Dam tot Damloop komen, dus die heb ik ook maar erbij gepakt. Ik ben benieuwd hoe het gaat, 2 races binnen 15 uur!

Ik heb er echt zin in. En niet alleen ik, volgens mij. Als ik kijk naar alle enthousiaste berichten die ik op social media voorbij zie komen, hebben meer mensen er echt zin in! Hier en daar lees ik ook berichten van mensen die twijfelen; twijfelen of ze wel voldoende getraind hebben; twijfelen of ze het wel halen binnen de beoogde tijd. Ik hoop dat ik bij iedereen de twijfels wat weg kan halen, en kan vervangen met een goede dosis ‘ik-heb-er-zin-in!’.

Damloop by night

Dit toffe evenement is op zaterdagavond. De recreatielopers (waar ik ook toe behoor), lopen vanaf 20.25u door de straten van Zaandam. Ik zit, samen met mijn vriend Bjorn (die stiekem hoopt op een erg goede classering), in het paarse startvak. Lekker vooraan. Wat ik fijn vind – want ik loop met mensen die een beetje hetzelfde tempo lopen als ik, maar wat ik ook jammer vind – want hoe eerder je start, hoe meer daglicht er nog is, en hoe minder je dus ziet van de toffe versieringen. Want: die Damloop by NIght is een feestje. Zaandam, en de inwoners van Zaandam, maken er echt een feestje van. Straten zijn verlicht, mensen staan rijen breed te juichen langs de kant, mensen die in leuke outfits lopen. Er is sfeer. Ik herinner me van 2 jaar geleden dat er zelfs verlichte flyboarders in het water waren. Zo tof!

Dus als dit jouw eerste Damloop by Night is, of als je niet voldoende getraind denkt te hebben – wees alsjeblieft niet onzeker! Ook al doe je er ruim een uur over. Je hebt dan en uur om te genieten van een onwijs toffe sfeer, bij een van de leukste hardloopevenementen die Nederland kent! Bjorn deed er 2 jaar geleden 33 minuten over; hij heeft zich zΓ³ vastgebeten in zijn tempo, dat hij amper iets heeft meegekregen van Zaandam zelf. Voor hetzelfde idee had hij door de straten van Rotterdam gelopen; hij zou het verschil niet gemerkt hebben haha.

Dus ga je niet helemaal suf lopen, maar geniet. Geniet van de sfeer. Geniet van al het moois om je heen. Geef high-fives aan alle kinderen langs de kant. Laat het publiek je vooruit schreeuwen. Loop. Ren. Geniet. Want daarvoor ben je uiteindelijk in Zaandam. Boeiend als je een stukje wandelen moet; dat is echt niet erg. Je faalt niet als je een stukje wandelt, of als een tempo wat te hoog voor je is. Geniet er gewoon lekker van en maak er een mooie avond van!

Dam tot Damloop

En op zondag is dan feestje nummer 2! 16.1 km van Amsterdam naar Zaandam. Vorig jaar deed ik deze loop voor het eerst; en daar word ik liever niet aan herinnert. Ik startte om 14.30u; toen het loeiheet was. Ik was herstellende van een blessure, maar toch zo eigenwijs om te gaan lopen. En dit heb ik gemerkt. Wat een lijdensweg was mijn Dam-tot-Dam zeg! Ik heb 1:40u over de 16.1km gedaan. Ik heb flinke stukken gewandeld; maar de mensen langs de route hebben me er echt doorheen geholpen!

Dat is het leuke aan de Dam tot Damloop. Al die enthousiaste mensen langs de straat. Ze maken er hun eigen feestje van. Straten zijn versierd, ze delen water en bananen uit (en sinaasappelpartjes! jeeej!) en ze juichen! Net zoals de Damloop by Night, is de sfeer bij de Dam tot Damloop ook echt geweldig!

Waar moet je rekening mee houden als dit je eerste Dam tot Damloop is? Nou, dat je bijna meteen dΓ© tunnel in gaat; die ongeveer een kilometer langs is. En die klim op het einde: die is vrij pittig. En je GPS zal waarschijnlijk weg vallen. De mijne stelde weer bij, toen ik uit de tunnel kwam, dus er is hoop πŸ™‚ Na een kilometer of 9 loop je Amsterdam uit en ga je op weg naar Zaandam. Dit vond ik de meest saaie kilometers tijdens mijn Dam tot Damloop, omdat hier de minste mensen langs het parcours staan. Rond kilometer 13 ga je Zaandam in, waar het weer lekker druk wordt langs de kant. En dan is het nog maar 3 kilometer tot de finish. Terwijl de straatjes steeds voller worden met mensen (zowel lopers als publiek), komt de eindstreep steeds dichterbij. Nog even doorzetten, en dan heb jij die mooie medaille om je nek!

Of je nu de Damloop by Night of de Dam tot Damloop gaat lopen; of je nu een toptijd wilt lopen of in het laatste startvak zit: ga er een topavond of -dag van maken! Ga ervan genieten, want dat is het allerbelangrijkste. Laat Amsterdam & Zaandam er een feestje van maken, en wees je ervan bewust dat jΓ­j op dit topfeestje aanwezig bent! Geniet ervan en wie weet zie ik jou in Zaandam of Amsterdam! πŸ™‚Β 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.