Vluchtgedrag

Er was een periode dat eten mijn enige manier was om met mijn negatieve gevoelens om te gaan. Nu is vluchtgedrag een menselijke reactie, maar in mijn situatie was het geen gezonde manier. Ik heb geleerd dat gevoelens gevoeld mogen worden. Ze mogen er zijn. Ook al willen we sommige dingen niet altijd voelen. Maar mijn vorm van vluchtgedrag, dat was zeker geen gezonde manier. Maar ik vluchtte. Vluchtte voor alles wat ik niet wilde voelen…

En hoewel ik het tegenwoordig stukken beter kan handelen, herken ik het vluchtgedrag nog steeds wel. Ik vlucht niet zozeer weg in eten, maar ik stel mijn gevoelens soms wel uit. Dan voel ik me niet fijn, maar weet niet zo goed waarover. Ik heb dan nergens zin in en ga me dan maar vermaken met stomme youtubefilmpjes of het lezen van blogjes. En nu kan ik dit vaak genoeg voor mijn plezier doen, maar soms is het ook mijn uitweg, om maar even niet te hoeven voelen. Het is een vicieuze cirkel die ik herken bij mezelf, waardoor ik er sneller mee om kan gaan. Eerder at ik mijn gevoelens weg, om ze het liefst nooit meer boven te laten komen. Maar nu heb ik soms een korte vlucht en kan ik dan weer terug bij mezelf komen. En dat is al een hele winst.

Vluchtgedrag is niet gezond, maar toch is het iets wat iedereen in bepaalde mate wel eens doet. Het helpt al als je er bewust van bent, waardoor je het kan beperken en het ‘gezond’ houden kan. Als je er in blijft hangen, gaat het allemaal zo opstapelen, waardoor je telkens steeds minder goed bij je gevoel kan komen. Hou het voor jezelf gezond door je gevoelens toe te laten, er over te praten, er om te huilen, het van je af te schrijven of er gewoon simpelweg bij stilstaan. Het helpt echt om je hoofd te ontluchten en zo kan je veel beter bij jezelf blijven. Dan hou je ook ruimte over voor positieve en leuke dingen.

Zoals ik eerder al zei: vluchten is een menselijke reactie, zeker als je bang en gekwetst bent. Dit is niet te voorkomen. Je kan niet altijd maar dapper en sterk zijn en je kan ook niet overal controle over hebben. Bij het leven horen hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Een rotdag hoort erbij. Maar het is heel belangrijk om daar voor jezelf mee te dealen, en niet te vluchten in het vluchten. Want daar los je op de lange termijn niets mee op!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.