STOX compressiesokken

Nu het buiten weer een beetje warmer wordt – ik durf ‘lekker weer’ niet te schrijven haha – is het voor mij weer tijd om in korte broek te gaan hardlopen. Nu ben ik niet helemaal het blote benen meisje; ik loop wel in een korte broek, maar ik loop vrijwel altijd met compressiesokken. En hier krijg ik toch regelmatig vragen over. Want: wat doen deze sokken en waarom draag ik ze?

Laten we even terug gaan naar de zomer van 2016. Ik was ingeschreven voor mijn eerste marathon (Amsterdam), en ik was enthousiast aan het trainen. Tot ik, op een warme zondagavond, tijdens mijn 25km duurloop, last kreeg van een pijntje in mijn kuit. Dit pijntje groeide uit tot pijn, en zorgde uiteindelijk voor een abonnementje bij de fysiotherapeut. Overbelaste kuitspieren. En die marathon van Amsterdam, die kon ik wel op mijn buik schrijven.

De fysio deed zijn werk, ik nam voldoende rust, en de blessure verdween naar de achtergrond. Omdat ik mijn blessure daar graag wilde houden, ging ik mezelf verdiepen in mijn kuiten, en wat ik zelf kon doen om deze sterk en stabiel te houden. Ik kreeg een foamroller, en ging hier enthousiast (niet altijd hoor, we hebben een haat-liefde verhouding) mee aan de slag. Daarnaast kwam ik uit bij STOX. Naast fijne compressiesokken, bieden zij ook herstelsokken. Enthousiast bestelde ik een setje.

Op dat moment was ik nog geen blogger, had ik weinig volgers, en werd ik, zonder sponsoring, erg enthousiast over STOX. Inmiddels ben ik blogger met een gezellige schare volgers, en mijn band met STOX is steeds sterker geworden. Ik bezit een leuke collectie van hun sokken (ik geef het eerlijk toe: deels zelf aangeschaft, maar ook deels gehad), en STOX is zelfs de sponsor van het team waarmee ik in juni de Elfsteden Estafette ga lopen.

Persoonlijk vind ik lange sokken best leuk staan onder een korte broek, maar ik weet dat de meningen hierover best verdeeld zijn. Of je het nu mooi vindt of niet, uiteindelijk zal je de sokken vooral willen dragen om hun functionaliteit. Ik heb deze functionaliteit inmiddels wel ervaren, maar even in het kort voor jullie. Waarom compressiesokken en wat doen deze voor je?

Compressiesokken stimuleren de bloedcirculatie in de benen. Hierdoor kunnen je spieren gebruik maken van de maximale zuurstofcapaciteit. Ideaal natuurlijk, als je aan het hardlopen bent. Om het simpel uit te leggen: door de zwaartekracht stroomt bloed en vocht naar de voeten (het laagste punt), en het kost je lichaam energie om dit weer terug naar het hart te pompen, omdat dit tegen de zwaartekracht ingaat. De compressie van de sokken helpt het lichaam hier een handje bij, waardoor je minder energie kwijtraakt aan de bloedstroom en het vervoer van de zuurstof.

Door deze compressie ontvangen je kuiten en schenen ook extra steun, waardoor je minder last krijgt van vermoeide benen en de impact op je spieren minder groot is. Voor mij houdt dit persoonlijk in, dat ik minder last heb van mijn kuitspieren, waardoor de kans om weer een kuitblessure op te lopen, echt kleiner is.

Nu zijn er verschillende merken die compressiesokken aanbieden. Dus waarom voor STOX kiezen? Persoonlijk vind ik de sokken van STOX het fijnst. Ik heb zelf meerdere merken compressiesokken in mijn kast liggen, maar ik vind de pasvorm en de mate van compressie van STOX het fijnst. Ik weet dat dit een persoonlijk ding is, ik ken voldoende andere mensen die sokken van een ander merk fijner vinden. Ik vind de compressiekousen van STOX niet te straks, maar ze bieden wel voldoende steun. Je draagt ze dus echt niet alleen maar voor de sier 😉

Als je Petra heet en vatbaar bent voor koud en warm weer, is het trouwens ook erg fijn dat STOX lekker dikke sokken heeft voor de winter (deze running socks) en fijne dunne varianten voor de zomer (deze lightweight running socks). Daarnaast ben ik ook erg fan van de recovery socks. Deze sokken zijn echt ideaal na een lange duurloop, of een andere intensieve loop. Op de site van STOX kan je een maatwizard vinden, zodat je precies kan berekenen welke maat je bestellen moet. Mijn ervaring is dat je bij twijfel tussen 2 maten, het beste de grootste maat bestellen kan. Of stuur STOX even een berichtje en vraag hen om advies. Mijn ervaring is dat ze snel reageren en dat ze het fijn vinden om jou te helpen bij het kiezen van de goede sokken!

Mocht je interesse hebben? STOX heeft momenteel een leuke aanbieding, namelijk 15% korting als je een bundel met running socks en recovery socks besteld. Je vindt deze aanbieding hier!

Disclaimer: Hoewel ik meerdere paren STOX gekregen heb, is dit artikel niet in samenwerking of vanuit sponsoring met STOX geschreven, maar tot stand gekomen vanuit mijn enthousiasme over dit product en naar aanleiding van vragen die ik van volgers kreeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.