Sporten is voor iedereen!

Ik word een beetje moe van sporters die andere sporters commentaar geven op hun prestaties. Die niet snappen waarom je een halve marathon zou gaan lopen, als je er langer dan 2.30u over doet. Of die je afraden om een marathon te gaan lopen, omdat je een stukje minder snel bent, dan dat zij zijn. Alsof jij geen plezier kan hebben in je sport, alsof jij geen recht hebt om te sporten, omdat jij gewoonweg ietsje langer geniet van de route… Zucht. Vorig jaar deed mijn zusje mee aan een triatlon voor mensen met een beperking, en dit bracht mij weer even terug bij de 2 basispunten van sporten: sporten is voor iedereen én heb plezier in wat je doet!

Mijn zusje is een meisje van 25 jaar met Down Syndroom. Ze woont op een woongroep, met andere mensen die ook een beperking hebben. Ze houdt van tekenen, spelletjes spelen, brownies bakken en eten (yes, met recht mijn zusje!), andere mensen plagen, paspoppen in kledingwinkels een hand geven en van pinguïns na doen. Ze is bang voor dieptes, omdat ze die niet goed in kan schatten. Ze houdt niet van onverwachte situaties, omdat ze die niet kan overzien. En ze is niet altijd even snel, ook niet met sporten. En toch, toch deed ze mee met een triatlon.

Nu moet ik er eerlijk bij zeggen: dit was een mini triatlon die speciaal was georganiseerd voor de mensen van haar woongroep en van andere woongroepen. Iedereen die het hele programma kon doen, mocht 6 baantjes zwemmen, 5 kilometer fietsen en 1,2 kilometer hardlopen. Voor iedereen voor wie dit moeilijk was, was er een aangepast programma. Zo werd het voor iedereen leuk om te sporten!

Mijn zusje is geen held in het zwembad, dus het zwemmen sloeg ze lekker over. We hebben aan de kant staan kijken hoe haar favoriete groepsgenootje in een sneltreinvaart de 6 baantjes zwom. Serieus, als ik mee had gedaan, had hij me er echt uitgezwommen. Na het zwemmen mocht ze bij haar begeleider achterop de tandem, om samen 5 kilometer te gaan fietsen. Mijn zusje is namelijk niet veilig alleen in het verkeer, dus heeft ze hier begeleiding bij nodig. Maar hoe je het ook bekijkt: ze fietste 5 kilometer. Het was een nieuwe situatie voor haar, dus ze begon erg onwennig, maar ze ging heel dapper haar eigen grens over. Ze kwam een halfuurtje later met een big smile terug, ze had genoten van de fietstocht. Misschien niet zo snel als jij en ik zouden fietsen, maar hey: sporten is voor iedereen, of je nu snel of langzaam bent! En te zien aan haar enorme smile had ze het erg leuk gehad!

Daarna gingen we naar de hardloopbaan, voor de laatste loodjes. Hardlopen zit er voor mijn zusje niet in, dus we zijn gewoon lekker doorgestapt. Bij de hardloopbaan hebben we nog wat mensen aangemoedigd. En, hoe tof: zelfs de mensen in rolstoel konden aan dit deel meedoen. Of ze nu zelf konden rollen, of dat ze geduwd moesten worden: ze deden mee. Want: sporten is voor iedereen.

En of ze nu aan ieder onderdeel hadden meegedaan, of maar een deel hadden meegepakt, of ze nu snel of langzaam waren: voor iedereen was er een medaille bij de finish. En na de finish heb ik alleen maar deelnemers gezien met een enorme smile. Op welke manier ze ook mee hebben gedaan: ze hebben enorm veel plezier gehad.

Kijken bij deze triatlon was voor mij weer de extra bevestiging: sporten gaat niet om hoe snel of langzaam je bent. Of je één of zes keer in de week sport. Of je dik, dun, groot of klein bent. Of je een beperking hebt of niet… Sporten gaat om het plezier wat je erin hebt. En boven alles: sporten is voor iedereen! Vergeet dat alsjeblieft niet, en laat mensen je nooit iets anders wijsmaken!

6 reacties

 1. Klopt helemaal, elke prestatie is een prestatie! Iedereen doet het op zijn manier en kunnen en dat is mooi! Niet te veel aantrekken van mensen die denken dat sport alleen te maken heeft met behalen van bepaalde tijden/afstanden, or what so ever…..
  Gefeliciteerd met de mooie prestatie, top!

 2. Feliciteer je zusje! Wat een topprestatie 🙂 En ook super leuk om te lezen dat iedereen het zo naar zijn zin heeft gehad en dat voor iedereen een programma bedacht kon worden! Top 😀

 3. Petra,
  Wat een mooi stukje heb je geschreven over het sporten van je zusje.
  Van dit soort geschreven stukjes wordt ik altijd blij.
  En zusje ben trots op je super prestatie!!
  Want zo als je schrijf sporten is voor IEDEREEN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.