Sinterklaastaart

Het heerlijk avondje is dan echt bijna gekomen… En misschien is het wel tijd om een leuk spektakelstuk op tafel te zetten (Ik heb teveel Heel Holland Bakt gekeken afgelopen jaar geloof ik). En wat is er dan nog leuker dan een spektakelstuk waarbij jij je niet schuldig hoeft te voelen, omdat ie vol zit met voedzame ingrediënten? (ik beweer overigens niet dat deze taart caloriearm is. Verre van dat…). Ik weet wel dat deze taart hier maar 2 dagen in de koelkast heeft gestaan. En daarna keek mijn vriend mij schuldbewust aan. De taart was op 😉

Wat heb je allemaal nodig? (ik gebruikte een bakvorm van 20 cm)

Voor het taartbeslag:

  • 125 gram roomboter
  • 125 gram kokosbloesemsuiker
  • 125 gram speltmeel
  • 150 gram wortelrasp
  • 2 eieren
  • snufje vanillepoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden

Voor de speculaascreme:

  • 100 ml mascarpone
  • 50 ml slagroom
  • snufje vanillepoeder
  • 1 el speculaaskruiden

Voor de garnering:

  • 4 mandarijnen
  • Lekker veel kruidnoten
  • Gehakte chocolade

Hoe maak je deze taart?

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Smelt de roomboter. Doe dit samen met de eieren en de wortelrasp in een blender,tot de wortelrasp fijn gemalen is en goed vermengd is met de kokosolie en de eieren. Doe dit in een beslagkom.
  3. Voeg de kokosbloesemsuiker, het speltmeel, het vanillepoeder, het bakpoeder en de speculaaskruiden toe en meng dit goed.
  4. Bekleed een cakevorm met bakpapier en doe hier het beslag in. Bak dit in 30 min gaar. Check even of hij goed gaar is, door er een sateprikker in te steken. Als deze er droog uitkomt, is je taart goed. Laat de taart goed afkoelen, en haal hem dan pas uit de vorm.
  5. Ondertussen maak je de mascarponecreme. Klop de slagroom goed op, en roer dan zachtjes de mascarpone met het vanillepoeder en de speculaaskruiden er doorheen. Zet dit in de koelkast.
  6. Snijdt de taart doormidden. Steek er evt 2 prikkers in, zodat je hem straks weer netjes op elkaar krijgt.
  7. Vul de taart met de helft van de speculaascreme en leg aan de rand mandarijnpartjes.
  8. Doe de bovenste taartlaag hier bovenop. Smeer hier de resterende speculaascreme op, versier met kruidnoten, mandarijnen en fijn gehakte chocolade.
  9. Bewaar de taart in de koelkast!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *