Sinaasappel hangoptaart met kruidnoten

Als je mijn vriend vraagt, welke taart hij het lekkerst vindt, zal hij zeker antwoorden dat dit ‘hangoptaart’ is. Voor wie het niet kent: hangop is ingedikte yoghurt, die vol en romig van smaak is. Ideaal dus om taartjes mee te maken. En aangezien Sinterklaas eraan komt, leek het mij wel goed om hangop te combineren met heerlijke Sinterklaassmaken: sinaasappel en speculaas. En dit dan met een flinke dosis kruidnoten: smullen maar!

Wat heb je nodig voor deze taart? (springvorm doorsnede 18 cm)

Voor de bodem:

  • 150 gram speltmeel
  • 50 gram honing
  • 10 gram kokosolie
  • 1 ei
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder

Voor de hangoplaag:

  • 350 ml hangop
  • 40 gram honing
  • 4 blaadjes gelatine
  • 1 el speculaaskruiden
  • Zak kruidnoten
  • 4 el sinaasappelsap

Voor de sinaasappellaag:

  • 100 ml sinaasappelsap
  • 1 blaadje gelatine

Hoe maak je deze taart?

  1. We beginnen met de bodem. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier.
  2. Smelt de kokosolie en voeg de overige ingrediënten toe. Kneedt dit tot een vast deeg en maak hier de bodem van de taart van. Duw dit goed vast en bak de bodem af in 15 minuutjes. Laat deze goed afkoelen voordat je verder gaat.
  3. Voor nu de hangoplaag. Doe een flinke hand kruidnoten in een schaal en voeg 3 eetlepels sinaasappelsap toe. Roer dit goed door, zodat de kruidnoten de sinaasappelsap kunnen opnemen.
  4. Week de blaadjes gelatine in koud water. Doe de hangop met de honing en speculaaskruiden in een beslagkom en mix dit.
  5. Doe de laatste eetlepel sinaasappelsap in een steelpannetje, zet deze op het fornuis en verhit dit langzaam. Knijp de blaadjes gelatine uit en voeg deze toe. Laat dit al roerend oplossen in de sinaasappelsap. Mix dit gelatinemengsel door de hangop heen. Voeg hierna ook de kruidnoten toe en roer dit goed door. Doe dit op de bodem!
  6. Pak nu nog wat kruidnoten en verdeel deze langs de rand! Zet de taart 3 uurtjes in de koelkast.
  7. Nu de sinaasappellaag. Week 1 blaadje gelatine in koud water.
  8. Doe 1 eetlepel sinaasappelsap in een steelpannetje, zet deze op het fornuis en verhit dit langzaam. Knijp het blaajdje gelatine uit en voeg deze toe. Laat dit al roerend oplossen in de sinaasappelsap. Haal het pannetje van het vuur en voeg de overige sinaasappelsap toe. Roer dit goed door en verdeel dit over de hangoplaag. Zet de taart nogmaals een uurtje in de koelkast!
  9. Eet smakelijk!

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.