Overgewicht en zomerkleding….

Onderweg naar huis had ik de radio aan. Ik stond vast in de file en ik hoorde de dj’s babbelen met de nieuwslezers. Het ging over de hitte en over de kleding die mensen erbij droegen. En toen kwam de opmerking over mensen met overgewicht die er, in hun ogen, te bloot bijlopen: ‘dat ziet er toch ook niet uit?’ Er volgde een discussie over kleding bij mensen met overgewicht.

En deze discussie raakte mij best een beetje. Ik ging in mijn hoofd weer een paar jaar terug. Ik zag mezelf weer lopen, in warm Portugal, met flink overgewicht. Struggelend met de temperatuur. Want waar we nu allemaal al last hebben van de hitte, kan ik me nog prima herinneren hoe dit was toen ik 120 kilo woog. Dit was een hel. Iedere beweging die ik deed, was zwaar. En ieder laagje kleding maakte het een tikkeltje erger. Ik zweette me suf. Ik pufte aan een stuk door. Ik zeulde véél flesjes water mee, omdat ik die nu eenmaal heel hard nodig had. Ik had kleding nog geen 3 seconden aan, of mijn oksels hadden al een zweempje zweetlucht.

En dit alles zeg ik niet om te klagen. Het was zoals het was, en ik kan het nou eenmaal niet mooier maken. Maar aan de hand van de discussie op de radio, ging ik er wel weer over na denken. Hoe zwaar ik het toen vond. Maar ook hoe graag ik er toen ook leuk bij wilde lopen. Dus had ik een leuk, paars, linnen jurkje. Wel in maat 48, maar ik voelde me er serieus best leuk in. Al denk ik nu dat de heren Coen en Sander daar vast anders over gedacht zouden hebben. En dat maakt me wat boos.

Want waarom zou iemand met overgewicht niet in een bikini mogen lopen? Of zonder shirt? Of in een leuk shortje? Moet iemand met overgewicht zich maar bedekken omdat een ander ‘het er niet uit vindt zien?’ Moeten mensen die wél aan schoonheidsidealen voldoen, dan voor anderen bepalen wat wel en niet mag? Ik kan me voorstellen dat deze discussie de 120-kg-wegende-Petra echt aan het denken zou hebben gezet, en had laten twijfelen over dat leuke paarse jurkje. En waarom? Omdat de mening van een ander zo belangrijk is?

Ik hoop dat iedereen zich kleedt waar hij of zij zich fijn bij voelt. Kleed jezelf in mooi passende kleding, waar jij gelukkig van wordt. Laat een ander niet bepalen wat jij aantrekt. Trek je zo min mogelijk aan van de mening van een ander. De temperatuur is al erg genoeg. Laat staan dat je je ook nog eens druk moet maken om wat een ander van jouw kleding vindt. Show those legs, of ze nu strak of met wat vetjes zijn. De zon schijnt om jouw benen mooi bruin te maken. En daar heeft iemand anders niets over te zeggen!

2 reacties

 1. Ik heb een paar van je blogs gelezen en wat een herkenbare verhalen.
  Goed om weer wat motivatie en inspiratie uit te halen als het weer eens even tegen zit.

  1. Hee!
   Wat leuk dat je een berichtje achterlaat. Kan soms net wat extra motiveren he, als je merkt dat je niet de enige bent die ergens tegenaan loopt!
   Fijne zondag!
   Liefs Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.