Overgewicht en gezondheid

Gisteren kwam er op LindaNieuws een artikel voorbij over een vrouw met overgewicht. Op Facebook ontstond in de comments een discussie over de gezondheid van deze vrouw. Ik merkte dat veel mensen hier een mening over hadden; dat mensen zich makkelijk aangesproken voelde en dat mensen meningen met feiten gingen verwarren. Het werd er niet gezelliger op, maar toch besloot ik te reageren. 

Voordat ik inhoudelijk verder ga, wil ik zeggen dat ik dit artikel niet schrijf met een oordeel erin. Ik ben van mening dat het voor ieder mens het beste is om een gezond lichaam te hebben. Ik ben ook van mening dat je blij mag zijn met wie je bent, en dat jouw geluk niet bepaald hoeft te worden door het gewicht op de weegschaal, of door de maat van je kleding. Wie jij bent, hangt niet af van een getalletje wat elders weergegeven wordt. Zo. Dan is dit duidelijk voordat ik verder ga.

Het artikel waar ik naar refereer is hier terug te lezen. Er ontstond op Facebook een discussie over de reactie van deze moeder op wat haar kind gezegd had. Of dit inhoudelijk wel kon en of dit is wat je naar je kind uitstralen wilt. Maar er ontstond later in de comments een discussie over ‘overgewicht hebben en gezond zijn’. Er waren hier en daar mensen die zich aangevallen voelden door reacties en hierop wilden reageren. Er kwamen best wat reacties voorbij in de trant van: ‘ik ben dik en toch zo gezond als een vis’ en ‘niet iedereen die dik(ker) is, is ongezond’. 

En dit zijn reacties die kloppen. Het klopt, dat je overgewicht kan hebben en toch gezond kan zijn. Toen ik flink overgewicht had, was ik niet vaak ziek. Ik pakte hooguit een verkoudheidje mee. Met mijn gezondheid was op dat moment niets mis. Dus ja, het klopt dat niet iedereen die dik(ker) is, ongezond is. En ondanks dat dit klopt, voelde ik toch de noodzaak om te reageren in deze discussie.

Want… Hoe gezond je momenteel ook bent, het is een feit dat het hebben van overgewicht niet gezond is. Er zijn meerdere ziektes die gerelateerd zijn aan overgewicht. Nee, als je overgewicht hebt, houdt dit niet in dat je deze ziekte per se gaat krijgen. Het houdt wel in dat de kans groter is om deze ziekte of aandoening te krijgen, in vergelijking tot iemand met een gezond gewicht. Daarnaast weet ik uit ervaring dat ik, met mijn 120 kg, misschien wel gezond was: ik had geen nare ziektes of andere dingen die aan mijn overgewicht gerelateerd konden worden. Maar: ik was wel een stuk minder mobiel. En dit belemmerde mij (achteraf gezien) toch wel in mijn gaan en staan.

Ik heb in mijn reactie dan ook uitgelegd dat er een verschil is tussen je gezond zijn als je overgewicht hebt en de invloed die overgewicht kan hebben op je gezondheid. Het grappige was dat vervolgens niemand inhoudelijk op mijn reactie gereageerd heeft. Misschien voelde ik daarom ook nog wel de noodzaak om het hier even van mij af te typen 😉

Ik wil als kleine side-note nog even toevoegen dat ik het heel dapper vind dat momenteel zoveel mensen met overgewicht stappen aan het nemen zijn om hun gezondheid een upgrade te geven! Lieve, dappere meiden! Jullie kunnen het! #powervrouwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.