Over eetbuien en een gebrek aan (zelf)liefde…

Ik heb al veel geschreven over eetbuien. In de tijd dat ik hier veel mee worstelde, herkende ik de cirkel bij mezelf niet zo goed. Nu eetbuien het grootste gedeelte van de tijd ver(der) van mijn af staan, kan ik er beter naar kijken, omdat het me lukt om afstand te nemen. Dit maakt dan ook, dat het mij nu veel beter lukt om mijn ‘eetbuicirkel’ te herkennen, en dingen een naam te kunnen geven. Dit maakt het makkelijker en moeilijker tegelijk; enerzijds geeft het rust om dingen duidelijk te krijgen, anderzijds haalt het ook dingen naar boven, die ik liever niet wil voelen/ervaren (vandaar de eetbuien). Dit maakt het dubbel en daardoor soms dus ook lastig. Mij is één ding wel erg duidelijk geworden: dat eetbuien en (zelf)liefde onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn bij mij…

Iedereen kent het wel: je hebt zin in een stukje chocola en ‘opeens’ is de hele reep op. En, misschien, omdat je dan toch al ‘gefaald’ hebt, volgt er nog een pak koekjes. Je hebt toch al teveel calorieen op die dag, dan kan je maar beter helemaal losgaan, toch? Morgen weer een dag. Met als gevolg… je bent misselijk. Behoorlijk misselijk. En wat voel je je rot. Zowel lichamelijk als mentaal.

Want je lichaam zit zo vol met ‘foute’ voeding, dat je je niet comfortabel voelt. Je hebt energiepieken- en dalen door de snelle suikers en het liefst zou je al die voeding in je lichaam weer kwijt zijn. En. Je voelt je echt rot. Want je had jezelf beloofd dat vandaag een goede dag zou worden, maar je faalde alweer. Dáág zelfliefde. Want: ik ben zwak en. ik. kan. het. niet!

Mijn ergste eetbuien waren in periodes dat ik de minste zelfliefde had. Dit kwam door mijn slechte zelfbeeld en werd soms ook versterkt door wat anderen over of tegen mij zeiden; of wat ik dacht wat anderen hiermee bedoelden. Dingen invullen voor een ander, kon ik als de beste. Dit was niet in alle gevallen nodig hoor, sommige boodschappen waren zo duidelijk, daar hoefde ik geen invulling over te maken. Zo zei iemand ooit als verjaardagswens tegen mij: ‘ik hoop dat je dit jaar eens 10 kilo gaat afvallen…’ Dus.

En nu ik terugkijk, is zo’n voorbeeld erg tekenend geweest voor mij. Het bevestigde namelijk mijn negatieve zelfbeeld, waardoor mijn zelfliefde nog verder daalde. Nu ik er verder vanaf sta, en er meer tijd overheen is gegaan, kan ik zien dat deze persoon deze verjaardagswens echt wel uit zorg en liefde heeft gezegd, maar dat ik het zo niet zag, omdat ik op een andere manier zorg en liefde nodig heb, dan dat deze persoon mij geven kon. Laten we zeggen: we communiceerden op een verschillende golflengte… Iemand kan iets wel uitzenden, als ik dit niet kan ontvangen, ga ik het ook niet ervaren. Dan ervaar ik namelijk ruis, omdat het onduidelijk is voor mij. En ruis… Ruis zorgt ervoor dat ik dingen ga invullen. En, hey, gek genoeg: als ik niet positief over mezelf denk, ga ik het ook niet positief invullen…

Als we even terug gaan naar de koppeling tussen zelfliefde en eetbuien, dan is het eigenlijk heel logisch. Want waarom zou je je in vredesnaam misselijk eten, als dit je een niet fijn gevoel geeft? Zelfliefde geeft je de kans om goed voor jezelf te zorgen, en eetbuien hebben valt hier niet onder. Eetbuien geven geen liefde. Eetbuien geven geen waardering. Eetbuien geven geen knuffel.

Probeer eetbuien te bestrijden met zelfliefde: gun het jezelf om een knuffel te vragen als jij je rot voelt, of gun het jezelf om met een vriendin af te spreken en eens te praten over hoe het met jou is… Dit gaat je verder helpen dat die zak chips of die reep chocolade. En verwacht hierin geen 100% van jezelf, maar wat een winst zou het zijn om hier kleine stapjes in te gaan nemen. Stap voor stap zal je er gaan komen, stap voor stap (en ja, soms met stapjes terug) zullen die stomme eetbuien steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. En daarmee zal je gaan merken dat de (zelf)liefde en waardering gaat toenemen. En dat is wat ik jou gun!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.