Oma’s gehaktballen met jus

Nu het de laatste week weer echt herfstweer begint te worden, krijg ik ook steeds meer zin in comfort food. Dus besloot ik afgelopen week een pan met gehaktballen te maken. Van die grote, smeuiige gehaktballen, zoals oma ze ook altijd wist te maken. Met heerlijke jus! Maak de gehaktballen vroeg op de dag en laat ze de hele dag sudderen. Dit komt de smaak flink ten goede!

Wat heb je nodig voor de gehaktballen?

  • 500 gram gehakt naar keuze (ik gebruikte half-om-half gehakt)
  • 1 ei
  • 1 el mosterd
  • 1 el sojasaus
  • 2 tl paprikapoeder
  • 50 gram paneermeel

Wat heb je nodig voor de jus?

  • 2 rode uien
  • 125 gram champignons
  • 2 el roomboter
  • 1 el speltmeel
  • 150 ml bouillon
  • 1 el sojasaus
  • 1 el tomatenpuree

Hoe maak je dit?

  1. Doe alle ingredienten voor de gehaktballen in een kom en kneed dit goed door. Mocht je het gehakt nog iets te nat vinden, voeg dan nog wat extra paneermeel toe. Draai stevige ballen van het gehakt.
  2. Snij de uien en champignons in stukjes. Verhit wat olie in een wokpan en bak de uien en champignons voor enkele minuten. Zet dit even opzij.
  3. Doe 1 el roomboter in een steelpannetje en smelt dit. Voeg hierna de eetlepel speltmeel toe en roer dit tot je een roux hebt. Hierna doe je het bouillon, de sojasaus en de tomatenpuree hierdoor. Roer dit goed door, breng al roerend aan de kook en laat het wat indikken.
  4. Doe 1 el roomboter in de braadpan en doe hier de gehaktballen in. Bak ze rondom bruin. Voeg dan jusmengsel en de uien en champignons toe, zet op het laagste pitje (liefst met vlamverdeler) en laat dit goed sudderen. Schep af en toe de gehaktballen even om!
  5. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.