Ode aan #allehardlopers

Een tijdje geleden schreef ik ‘Ode aan #TeamSlak’ (terug te lezen door op de link te klikken). Ik kreeg veel positieve reacties op dit artikel, veel mensen (voornamelijk vrouwen) die zich erin herkende en ik kreeg reacties als: ‘dit had ik net even nodig, dankjewel’. Fijn om te horen, fijn om anderen te inspireren en fijn dat jullie herkenning vonden in dit artikel. Maar wat nou als je gewoon #TeamSupersnel bent? Ja, weet je, dan ben ik ook trots op jou!

Of je nu snel bent of langzaam, of je nu bij #teamslak hoort of niet, of je dik of dun bent, of je nu net je eerste les van Evy hebt gelopen of je traint voor je 10e marathon: je bent een hardloper. En daar mag je trots op zijn! Want hoe je ook loopt, hoe snel of langzaam je ook loopt: dat doet niets af van het feit dat je hardloper bent! En met die reden mag je trots zijn op jezelf. En op jouw prestaties.

Ik heb dagen dat lopen niet makkelijk gaat. Dat ik denk: ‘hoe liep ik ooit een marathon, terwijl ik nu met moeite 5 km loop?’. Ik denk dat iedere loper dit herkent. Er zijn dagen dat het even niet makkelijk gaat. Er zijn dagen dat lopen pijn doet. Er zijn dagen dat jij je afvraagt waar je het voor doet. Waarom je het doet. Waarom je niet gewoon op de bank zit met een theetje en een koekje en Netflix aan hebt gezet. Waarom jij zo nodig je schoenen aan moest doen en een rondje moest gaan lopen. Maar, geloof mij, die dagen kennen we allemaal. Beginnende loper of ervaren loper.

En weet je wat voor ons allemaal geldt? Waarin hardlopers niet verschillen van elkaar?

  • We sporten: Of je nu 100 meter of 100 kilometer loopt: we sporten. Ik liep begin deze week met mijn nichtje haar eerste rondje. En hoewel dat niet snel ging en we niet ver gingen: we gingen sneller dan iedereen die thuis op de bank zat. We waren aan het sporten. En er zijn zoveel mensen die dat niet doen. Dus: wees trots op jezelf, omdat jij jezelf 1 of meerdere malen per week van de bank afsleurt en een rondje gaat lopen, of de sportschool in gaat. Je. Bent. Goed. Bezig!
  • Je wordt beter en sterker: Iedere loper zal dit ervaren: je wordt lichamelijk sterker en beter. Misschien heb je af en toe loopjes tussendoor waar jij van denkt ‘hoe dan?’, maar aan het eind van de rit zal jij merken dat je sterker bent: je kan meer aan en je boekt progressie!
  • En niet alleen lichamelijk: Maar ook mentaal zal hardlopen je sterker maken. Zo leerde ik mijn nichtje afgelopen week: ‘zeg maar tegen dat stemmetje in jouw hoofd dat je nog niet wilt stoppen. Zeg maar dat jij nog verder kan!’. En zo liep zij aan één stuk 1 kilometer. Zonder te stoppen. En ze deed nog een eindsprintje ook. En daarna lag ze in het gras bij te komen. Maar ze bewees voor zichzelf dat ze sterker was dan dat stemmetje in haar hoofd. En als jij loopt, en traint, ga je merken dat jij ook steeds sterker wordt dan dat stemmetje in jouw hoofd!
  • En daarmee train jij jouw doorzettingsvermogen: Iedere hardloper gaat dit vroeg of laat merken: je krijgt steeds meer doorzettingsvermogen. En dit gaat op een gegeven moment niet alleen voor hardlopen gelden, maar dit ga je meenemen in de rest van jouw leven. Want als jij iedere week ietsje meer kan, waarom zou dit dan alleen voor hardlopen gelden? Nee: neem jouw kracht mee de dag en de week in, laat het toe in jouw leven: want je kan zoveel meer dan je denkt!

Dus of je nu beginner bent, of Abdi Nageeye heet. Of je nu lang en slank bent en bent gezegend met een loperslichaam, of dat jij nog wat kilootjes teveel meeneemt. Of jij nu een pace van 4″00 hebt, of een pace van 8″30 hebt. Of jij nu 100 meter loopt en dan even moet stoppen, of duurlopen van 50 kilometer doet. Je bent een loper. Je bent een hardloper. Je bent goed bezig. En daar mag je trots op zijn!

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.