Niet realistisch…

Vorige week viel mijn mond van verbazing open. Ik postte de foto die jullie hiernaast zien op Instagram, met een begeleidende tekst erbij. En daar werd door iemand op gereageerd dat ik ‘geen realistisch beeld schetste naar andere vrouwen toe over afvallen’. En die opmerking vond ik niet echt fijn en deed me ergens ook wel pijn. Het voelde alsof iemand al mijn harde werken negeerde en dacht dat ik lekker met photoshop in de weer was geweest. 

Ik snap dat als ik foto’s post, ik reacties kan ontvangen. En daar is ook niets mis mee. Ik vind het leuk om reacties te ontvangen en met mensen hierover in gesprek te gaan. Maar zeggen dat mijn transformatie niet realistisch is, dat gaat me toch echt wat te ver. Het is namelijk de realiteit, want ik heb het gedaan. En dit was geen makkelijke weg: het was afzien, met vallen en opstaan, maar continu met één doel voor ogen: een fittere en gezondere versie van mezelf worden.

Nu is 50 kilo afvallen niet voor iedereen realistisch. Dat besef ik me maar al te goed. Maar je moet dit ook in het juiste perspectief plaatsen. Als je 90 kilo weegt en wat kilootjes kwijt wilt, is dit iets wat in je mogelijkheden ligt; 50 kilo afvallen, is dan wel echt wat teveel van het goede. Maar ik woog 120 kilo en dus was 50 kilo afvallen realistisch. Het was veel en daarom niet makkelijk, maar dat maakt niet dat het niet realistisch is.

50 kilo afvallen die je niet in 1 dag. En ook niet in 1 stap. Maar dit geldt ook voor 10 kilo afvallen. Of voor 5. Wat ik hiermee wil zeggen is: welke weg je ook bewandeld, welk doel je jezelf ook stelt: het begint met 1 simpele stap, waarna er meerdere zullen moeten gaan volgen. En misschien zal je af en toe stappen terug zetten, die horen er ook bij. Maar vroeg of laat zul jij je einddoel bereiken.

Toen ik begon aan mijn journey, had ik 70 kilo niet direct als einddoel. Ik dacht in stapjes: mijn eerste doel was onder de 100 kilo te komen, en daarna keek ik weer verder. Telkens als ik een doel had bereikt, keek ik verder wat mijn volgende doel was. Zo deed ik wat haalbaar was voor mezelf en kon ik het doel telkens in zicht houden. Als ik bij 120 kilo meteen had bedacht dat mijn einddoel 70 kilo zou zijn, had ik het nooit kunnen overzien en was mijn doel niet haalbaar geweest. Door het in stappen te doen, bleef ik gemotiveerd.

Ik blijf erbij dat mijn transformatie realistisch is, omdat het voor mij de afgelopen jaren de realiteit is geweest. En het is nog steeds mijn realiteit. Is het makkelijk geweest? Nee, dat niet. Is het afzien: ja, soms wel. Heb je er doorzettingsvermogen voor nodig: Jup, elke dag, elke maaltijd weer. It won’t be easy. Maar dat is totaal iets anders dan zeggen dat het niet realistisch is!

6 comments

 1. Heel herkenbaar!! Bij mij vond ook iemand het nodig om dergelijke uitspraken te doen. Deze beweerde zelfs dat ik een oplichter was, want ik zou dat niet zijn, op de “voor” foto.. De man werd door mijn volgers op Facebook verbaal gelyncht. Zelf ben ik er niet heel diep op in gegaan. Maar pijn deed het.

  PS Ik vind je een held!!

  Liefs, groet,
  .
  Anne-Mieke

  1. Hee Anne-Mieke,

   Wat lief dat je reageert! Naar altijd, dit soort reacties, ze komen inderdaad toch altijd weer wat hard binnen.
   Gelukkig weet ik zelf wel hoe het wel zit 🙂

   Liefs Petra

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.