Marathontraining: mag ik even klagen?

Op de dag dat jullie dit lezen, is het nog 29 dagen tot aan mijn marathon. Een goede 4 weken. Volgende week komt de échte top in mijn training, en dan begint de taper periode alweer: dan neemt de kilometeromvang af en moet ik vertrouwen in alle trainingen die ik gedaan heb. Al geven die trainingen wel vertrouwen hoor. En nee, eigenlijk mag ik niet klagen, want de trainingen gaan goed. Maar hey, aangezien dit mijn blog is, en ik bepaal wat erop komt: mag ik even klagen?

Want, jeetje… Waarom heb ik in vredesnaam bedacht dat een marathon lopen in september een goed idee zou zijn? Heeft mijn poging tot het lopen van de marathon van Amsterdam in 2016 (ik moest in augustus stoppen met mijn trainingen ivm een blessure) me dan niet geleerd dat duurlopen doen in de hitte een ramp is? Dat ik de hitte gewoon niet trek? Dat ik liters vocht verlies? En dan is het nu ook nog eens de warmste zomer in járen. Om het leuk te maken voor me…

En plannen. Plannen is niet altijd mijn sterkte kant. Nu ik dit typ, hoor ik mijn vriend al lachen. Want, ik plan me helemaal suf. Maar daar gaat het soms wat mis, want ik moet ergens ook tijd inplannen voor een duurloop van 3 uur. Met ontbijt vooraf en hersteltijd achteraf. En dat is soms wat lastig, met mijn onregelmatige werkschema inclusief nachten doorhalen. Zo liep ik, bij gebrek aan een betere planning, een 25km duurloop aan het begin van de avond… Omdat het erg warm was, creeerde ik mijn eigen waterpost, en liep ik rondjes van 3 kilometer. Ik weet niet wat ik mezelf aandeed, maar ik weet in ieder geval dat er met mijn doorzettingsvermogen niets mis is!

Op de momenten dat ik wél goed wist te plannen, was het soms om 9 uur in de ochtend al dik 20 graden. Dus moest er een wekker op 5 uur, sleepte ik mezelf uit bed, at ik de pannenkoeken die ik de avond ervoor gebakken had en wachtte ik tot mijn lichaam een beetje op gang kwam. Niet fijn. Zeker niet als ik de avond ervoor tot 23 uur gewerkt had (lang leve werken in de jeugdzorg!) en net 5 uurtjes slaap gehad had. Maar ja… De andere optie was om te rennen in de hitte, en dat was eigenlijk geen optie 😉

Daarnaast ben ik inmiddels ook koningin in wildplassen geworden. No shame haha! Tijdens lange duurlopen moet ik gewoon áltijd een keertje plassen. En natuurlijk, altijd op plaatsen waar geen openbaar toilet in de buurt is. Dus dan maar de bosjes of een maisveld in! En dan hebben we ook nog die keer dat ik de Texaco in wilde om daar te plassen, mocht dat niet omdat de toilet nog niet was schoongemaakt. Nee, want de optie wildplassen was uiteraard nog een stuk fijner 😉 zucht…

En ergens halverwege mijn trainingsperiode bedacht ik dat een paar nieuwe schoenen best handig zouden zijn. Ik naar de Runners World in Utrecht (niets tegen de Runners World in Utrecht. Lieve mensen daar. Vooral Gert-Jan, die alles nog weet wat ik daar de afgelopen 2 jaar verteld heb!). Na een lange test, kwam ik toch uit op de Gel Kayano 25. Toch? Ja, ik loop al sinds versie 21 op de Gel Kayano, en Gert-Jan grapte al of ik alleen de 25 wilde testen, of mijn horizon wilde verbreden. Om een lang verhaal kort te maken: hallo Kayano 25’s. Ik liep mijn eerste training erop, en was nog niet echt te spreken. Maar dat hoort bij nieuwe schoenen toch? Na 3 weken stond ik voor een training in de gang en dacht ik: ik wil gewoon mijn oude schoenen aan. En daar ging mijn band met de Kayano. Ik ging terug naar de Runners World en we zijn toch voor nieuwe schoenen gegaan. En zo loop ik, uiteindelijk, op de Brooks Adventure GTS 18. Het waren wat pijnlijke kilometers op m’n afgekeurde Kayano’s, maar ook die trainingen hebben we weer overleefd.

En stiekem. Stiekem geniet ik van mijn trainingsperiode. Klaag ik af en toe wat tegen mijn vriend (moet kunnen toch? Sorry lief!), maar kan ik verder niet anders concluderen dat ik mezelf er goed doorheen aan het slaan ben. Nog een maandje. En dan kan ik lekker klagen over hoe zwaar 42,2 kilometer in Berlijn wel niet waren. Ik kan niet wachten! 😉

 

2 comments

  1. Leuk ! En het gaat je lukken ! Gaat helemaal goed komen met die Marathon.
    (Miss vooraf ff de film de Marathon bekijken om inspiratie op te doen 😂😂)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.