Mijn manier van eten #3

Ik schreef eerder op deze blog al meer over ‘mijn manier van eten’, namelijk #1 en #2. En nu is er dus een #3. Omdat ik nog steeds veel kan vertellen over ‘mijn manier van eten’, maar ook omdat ik vaak de vraag krijg van mensen die gewicht willen verliezen, hoe ze het beste kunnen beginnen. Het liefst zou ik zeggen dat iedereen alle pakjes en zakjes de deur uit moet gooien, en dan lekker alles from scratch zelf moet gaan maken. Maar goed, dit is erg onduidelijke info, en daar help ik niemand mee. Vandaar dat ik vandaag hier ga proberen uit te leggen waarom ik de pakjes en zakjes de deur uit heb gegooid en hoe jij hier ook een start mee maken kan!

Toen ik net begon met afvallen, dacht ik echt dat ik gezond at. Ik maakte rijst met kip en groenten, en deed hier dan Chicken Tonight doorheen. En het voordeel is dat Chicken Tonight veel smaken heeft. Je kan blijven variëren! Heel makkelijk, je kookte rijst, deed kip en groenten in een pan, beetje saus erbij, en je had een smakelijke maaltijd op tafel. Pas toen ik me ging verdiepen in ‘clean eating’, kwam ik erachter dat er gezondere en smakelijkere manieren zijn om je eten te bereiden: namelijk het koken zonder pakjes en zakjes of potjes, maar gewoon zelf je eten kruiden. Je hebt dan zelf in de hand wat er in je voeding zit en de smaken zijn veel puurder.

Pas toen ik bewuster op mijn voeding ging letten, merkte ik hoeveel bijna kant-en-klare voeding er eigenlijk staat in de supermarkt. Serieus: de supermarkt staat vol met pakjes, zakjes en potjes. Maar als je zo’n product omdraait, en de ingrediëntenlijst checkt, dan valt op hoeveel ingrediënten erin zitten. Vaak vol met veel zout, e-nummers en suikers. En nu zal er echt niets gebeuren als je een keer wat e-nummers of suikers binnenkrijgt, maar teveel is nooit goed. En daarnaast zijn veel van deze producten erg makkelijk zelf te maken, zonder dat jij er veel zout, e-nummers of suikers aan toe hoeft te voegen.

Het klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig; dat koken zonder pakjes en zakjes. Maar hoe begin je hiermee? Ik hoop dat ik jullie wat tips geven kan. Als ik mijn eigen keukenkast open trek, heb ik veel basisingrediënten al in huis. Denk hierbij aan groenten zoals uien en knoflook, kruiden zoals paprika, oregano, rozemarijn, kerrie en kaneel en smaakmakers zoals sojasaus, sambal, kokosrasp, passata en verschillende soorten meel. En hier ligt eigenlijk je basis. Met deze spullen kan je veel dingen zelf maken, die je normaal uit een pakje of een zakje zou halen.

Ik geef de voorkeur aan losse kruiden kopen, in plaats van (bijvoorbeeld) kant-en-klare kipkruiden. Als je daar de verpakking eens van leest, zie je dat meer dan de helft van deze kruiden uit zout bestaat! Daarnaast is er vaak ook nog het een en ander aan suikers aan toegevoegd. Durf het dus eens aan om je kip zelf te kruiden, in plaats van kant-en-klare kipkruiden te kopen. Er zijn op internet veel lekkere marinades te vinden, die je vrij makkelijk zelf maken kan. Tip voor de portemonnee: koop kruiden pas als je ze nodig hebt. In 1 keer de hele kruidenkast vol kopen, kan een aanslag zijn op je boodschappenbudget. Kruiden die je misschien niet vaak gebruikt, kan je het beste pas aanschaffen als je ze een keertje nodig hebt. (Zo maakt mijn vriend nog steeds grappen over het potje piment in de kast, die ik ooit heb gekocht omdat ik 1/2 theelepel nodig had, en hem daarna nooit meer gebruikt heb…)

Pastasaus hoef je niet uit een pot te halen, maar is heel goed zelf te maken op basis van passata en kruiden. Zelf postte ik eerder al 2 recepten voor pastasaus, waar geen pakjes en zakjes voor gebruikt zijn (namelijk: pasta bolognese en penne met kip). Daarnaast heb ik in de categorie ‘avondeten’ ook nog andere recepten staan, die normaal uit een pakje, zakje of een potje komen, maar die vrij makkelijk zelf klaar te maken zijn.

Uiteindelijk is koken een kwestie van durven. Durf eens te experimenten. Check de achterkant van een Knorr Wereldgerecht eens, kijk wat erin zit aan smaken en durf dit eens zelf klaar te maken. En dit zal een keer mislukken, uiteindelijk is koken een kwestie van oefenen, oefenen, proeven, ruiken en plezier hebben. Wedden dat je uiteindelijk maaltijden die je zelf maakt, verkiest boven kant en klare producten? Er zit namelijk veel meer smaak aan. En je lichaam gaat je er ook echt dankbaar voor zijn…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.