Let’s talk about vakantiekilo’s

Vakantie en de strijd tegen de kilo’s; het blijft een lastige combinatie. Zeker nu ik actief bezig ben met zo fit mogelijk aan de start staan van mijn marathontraject, was het voor mij zaak om op vakantie een beetje op mijn gewicht te letten. Voor mijn vakantie woog ik al een kilo of 5 meer dan mijn gewenste marathongewicht, dus nog meer erbij, dat was zeker niet de bedoeling! Ik had me daarom ook voorgenomen om goed voor mezelf te zorgen, ook op vakantie. Mijn voornemens deelde ik eerder al op mijn blog. Afgelopen dinsdag vertelde ik hier of ik fit was gebleven op vakantie. Hoe het staat met de kilo’s? Vandaag ga ik hier maar met de billen bloot 🙂

Vorige week donderdag arriveerden wij weer op Schiphol. Na een lange reis en met een flinke jetlag waren we weer terug in het koude Nederland. Vrijdagochtend waagde ik mezelf op de weegschaal, en ik schrok me suf. Dit kon niet. Dit kon écht niet. Ik had wel verwacht dat ik iets aangekomen zou zijn – het was namelijk vakantie en ik had heus anders en ook wat meer gegeten dan thuis, maar ik had ook veel bewogen.

De weegschaal stond namelijk op 81.1kg. Boven de 80. Ik was in shock en ook een beetje verdrietig, voor mijn vakantie woog ik namelijk 77.3kg. Dit hield dus in dat ik op vakantie 3.8 kilo aangekomen zou zijn! No way. No way! 

Na wat logisch beredeneren wist ik ook wel dat dit niet allemaal vet kon zijn. Ik ken mijn lichaam inmiddels voldoende om te weten dat andere temperaturen, reizen en een ander ritme mijn lichaam wat van slag zouden maken. En rommelen is nu eenmaal schommelen, dus dan gaat je gewicht gekke dingen doen en laat de weegschaal vreemde getalletjes zien.

Om te kijken hoe mijn lichaam zou reageren op een weekje Nederland, met wat gezondere voeding en mijn normale portie beweging, heb ik besloten om me iedere dag te wegen. Ook om jullie het proces te laten zien.

Vrijdag merkte ik al dat ik veel moest plassen. Ik verloor meer vocht dan dat ik binnen kreeg. En iedereen die mij kent, weet dat dit bijzonder is, want ik drink vrij veel. Toen ik zaterdagochtend op de weegschaal stond, gaf deze alweer fijnere getallen aan. Er stond namelijk 79.9kg. Mooi, de 80 hadden we compleet overgeslagen. That’s how we roll.

Zaterdag gingen we in de avond uit eten. Dit etentje was al gepland voordat we op vakantie gingen en ik heb er van genoten. Lekker frietjes gegeten en ook nog een toetje genomen. Dat is mijn keuze, en dat is prima. Zondag gaf de weegschaal nogmaals 79.9kg aan. Stabiel en dat na een etentje. Topdag!

Zondag was een wat vreemde dag, waarop voeding even ondergeschikt was. Alsnog heb ik normaal gegeten, maar die dag uiteindelijk niet hardgelopen. Toch was de weegschaal maandagochtend lief: 79.7kg.

Maandag en dinsdag waren weer normale dagen; werk, crossfit, hardlooptraining. Op mijn voeding gelet, maar niets extreems gedaan. De weegschaal was dinsdagochtend en woensdagochtend ook erg lief: 78.9kg en 78.5kg!

Op het moment dat ik dit schrijf (woensdagavond), ben ik dus alweer 2.6kg kwijt. En dit in 5 dagen tijd. En niet door iets extreems te doen, maar door normaal te eten, lekker te bewegen en weer een normaal ritme te hebben. En dan heb ik zelfs nog een etentje gehad!

Conclusie van dit verhaal: schrik niet te hard als je weegschaal na de vakantie de lucht in is geschoten. Als jij niet alle remmen los laat op vakantie, valt het qua gewichtstoename dus wel mee. Zeker als je de week erna weer in je gewone ritme terugkomt, dan ben je de extra kilo’s (als ze er toch gekomen zijn) grotendeels zo weer kwijt…

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.