Leftover bread #2: Croutons

Zoals ik al eerder schreef, vind ik dat brood onterecht als ongezond wordt bestempeld. Waarom? Omdat brood bestaat uit (voornamelijk) koolhydraten. En koolhydraten zouden slecht voor je zijn… Trap hier alsjeblieft niet in: koolhydraten zijn niet slecht voor je. Téveel koolhydraten zijn slecht voor je. En daarom past brood prima in een gevarieerd menu. Het gebeurt mij vrij vaak dat ik restjes brood over houdt. En omdat we in Nederland al genoeg voeding verspillen, leek het mij goed om wat receptjes te delen waarmee we ons ‘leftover’ brood goed kunnen besteden. Zeker nu het ‘aan de eendjes voeren’ tegenwoordig verboden is! In deel 1 legde ik al uit hoe je zelf paneermeel maken kan. Vandaag gaan we aan de slag met zelf croutons maken!

Wat heb je nodig?

 • Enkele sneetjes oud brood
 • 2 el olijfolie
 • 2 tl italiaanse kruiden
 • 1 tl paprikakruiden

Hoe maak je zelf croutons?

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
 2. Snij de sneetjes brood in vierkante blokjes. Ze hoeven niet per se allemaal even groot te zijn, maar het is wel handig als het niet te onregelmatig is!
 3. Doe de broodstukjes in een kom en voeg de olijfolie en de kruiden toe. Roer dit goed door.
 4. Verdeel de croutons over de bakplaat en doe ze 30 minuten in de oven. Draai ze na 15 minuten een keertje om. Hou de croutons tijdens het tweede deel van het bakken goed in de gaten. Iedere oven is anders, en het kan soms snel gaan!
 5. Bewaar de croutons in een luchtdicht bakje of een weckpotje!
 6. Eet smakelijk!
 7. Kleine tip van het huis: uiteraard kan je eindeloos varieren met de kruiden die je toevoegt. Daarnaast zou je in plaats van kruiden ook pesto of parmezaanse kaas kunnen toevoegen!

Waarmee kan je de croutons combineren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.