Hoe ik op vakantie om ga met mijn gezondheid

Het is weer zover: zomervakantie. Een periode waar veel mensen naar uit kijken, maar de vakantie is voor sommige mensen ook een lastige periode, want hoe ga je om met je gezondheid? Welke keuzes maak je wel? En wat doe je niet? Ik geloof dat genieten op vakantie erg goed hand in hand kan gaan met kiezen voor je gezondheid. Om het jullie wat makkelijker te maken, deel ik vandaag wat tips om goed met je gezondheid om te gaan tijdens je vakantie! Want we willen niet na de vakantie weer 5 kilo moeten afvallen… 

Sport: Ik vind het heerlijk om op vakantie in beweging te zijn. Dit houdt voor mij in dat mijn hardloopspullen/sportspullen zeker in mijn koffer gaan als ik op vakantie ga. Ik hou me op vakantie niet aan mijn hardloopschema, ik wil hierin geen verplichtingen hebben. Ik vind het leuk om een nieuwe omgeving hardlopend te verkennen, en dit zal ik dan ook zeker meerdere malen doen tijdens mijn vakantie. Maar ik doe dan graag wat goed voelt voor mij en waar ik zin in heb. Dus ja, ik zal zeker sporten op vakantie, maar ik zal dit voor de leuk doen, en niet volgens een schema.

Voorbereiding: Kijk of jouw hotel een gym heeft. Of check of er in de buurt een sportschool is, waar je bijvoorbeeld een dagpas kan kopen. Of kijk of er een parkje in de buurt is, waar je leuk kan hardlopen of wat oefeningen doen kan!

Beweging: Naast hardlopen op vakantie, vind ik het ook altijd fijn om veel dingen wandelend te doen. Ten eerste omdat je dan veel meer ziet van de omgeving. Want waarom de metro pakken, als je ook lekker wandelen kan? Het bespaart geld, je ziet meer van je omgeving én hey, je bent op vakantie, je hebt de tijd. Je kan ook fietsen huren (dit kan echt bijna overal) en de omgeving lekker fietsend verkennen. Of trek wat baantjes in het zwembad! Op vakantie wandel ik echt úren en ik vind het heerlijk!

Voorbereiding: In de app maps.me (in ieder geval te verkrijgen voor Android), kan je kaarten downloaden en gebruiken zonder dataverbinding. Je kan hier locaties in aangeven die je bezoeken wilt. Dit geeft je de kans om leuke wandelroutes langs allerlei highlights te plannen! Kijk ook even of er in de buurt een fietsverhuur is, zodat je ook lekker een dagje fietsen kan.

Voeding: Dat blijft op vakantie soms wel een zoektocht. De ene dag ben ik wat strenger op mijn voeding, dan op andere dagen. Soms kies ik voor genieten (en hallo lekkere toetjes!) en soms kies ik voor iets verantwoorder. Dit is voor mij een kwestie van balans en een beetje afstemmen, ook qua beweging die dag. Ik geniet zeker van toetjes, maar ik weet dat ik er nog meer van geniet als ik niet dagelijks een toetje neem, en het dus echt een traktatie blijft 🙂 Maar als ik zin heb in een burger, dan neem ik lekker een burger. Vakantie is wat mij betreft niet voor afvallen. Ik wil ook geen kilo’s aankomen op vakantie, maar een beetje balans vind ik erg belangrijk.

Voorbereiding: Ik vind het leuk om van te voren vast wat restaurantjes op te zoeken. Ik zoek graag naar wat verantwoordere plekjes, waar bijvoorbeeld lekkere smoothiebowls geserveerd worden. Genieten en vitamines kunnen prima hand in hand gaan 🙂 Ook neem ik vanuit huis vaak wat reepjes mee, zodat ik gezonde tussendoortjes in mijn tas heb en niet alleen maar naar foute snacks snak op vakantie. Al ga je zeker foto’s van mij zien met een lekker ijsje in mijn handen. Want balans is the key!

Ik denk dat vakantie niet moet draaien om afvallen… Ik vind dat vakantie moet draaien om een gezonde balans tussen genieten, gezond bezig zijn en mooie herinneringen kunnen maken! Uiteindelijk is het veel fijner om mooie herinneringen te tellen dan om calorieën te tellen, toch? 😉

 

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.