Hardlopen met een snellere (of langzamere) partner

Ik ben geen onwijs snelle hardloper. Ik kan een aardig tempo lopen, maar ik kan het vooral erg lang volhouden. In mijn loopgroep ben ik een van de langzamere lopers. Mijn vriend loopt bij dezelfde loopgroep, en hij is juist een van de snellere lopers. Het is echt erg leuk om een hobby met je partner te delen, maar het is soms wel lastig om samen te trainen, als je beide op andere tempo’s loopt. De afgelopen tijd heb ik wat vaker met mijn vriend gelopen, en met de juiste trainingsvormen is het geen probleem dat je partner sneller of wat langzamer is dan jijzelf. Dus hierbij, wat trainingstips voor een leuke training voor allebei!

Een langzame duurloop
Een duurloop kan eigenlijk niet langzaam genoeg zijn. Dit is de reden dat mijn vriend nog wel eens duurlopen met mij samen doet. We lopen dan op mijn duurlooptempo, dat rond de 6’30/6’40 ligt. Bjorn loopt zijn duurlopen normaal in 5’15/5’30, dus dit is wel een verschilletje. Als hij met mij meeloopt, ligt zijn hartslag rond de 130, wat echt lekker laag is. En eigenlijk is dit voor hem juist winst: want zelf lukt het hem niet om zulke ‘langzame’ kilometers te maken, maar naast mij lukt het hem heel goed. En deze kilometers maken je uiteindelijk juist sneller. En zolang ik kan blijven kletsen, weet ik dat ik niet teveel van mezelf vraag. En de kilometers gaan dan ook een stuk sneller!

Run-Bike-Run
Deze trainingsvorm heb ik laatst met Bjorn uitgetest. We wilden een lange duurloop gaan doen, maar door de hitte was dit eigenlijk geen doen. Omdat we allebei kilometers wilden maken, maar ons niet helemaal leeg wilden lopen, besloten we een run-bike-run training te doen. De een begon op de fiets, de ander ging lopen. Op deze manier deden we 10 shifts van 2 kilometer. Ieder deed 5 shifts op de fiets, en 5 hardlopend. Beide liepen we 10 kilometer, en konden we deze in ons eigen tempo lopen. Het maakte niet uit wat het tempo van de ander was, want op de fiets is dit sowieso makkelijk bij te houden. Daarnaast kan je op de fiets even lekker bijkomen, als je in je 2 kilometer net extra aangezet hebt!

Gebruik je partner als haas
Ik wil Bjorn tijdens mijn intervaltrainingen nog wel eens als haas gebruiken. Voor hem is het een eitje om kilomters in 5’00 te lopen, ik moet hier hard voor werken. Als hij voor mij loopt in dit tempo, en ook de tijd en afstand bij houdt, hoef ik me alleen maar op het hardlopen te richten en me niet met randzaken bij te houden. Dit is echt erg prettig. Voor Bjorn is het dan een duurloopje met wat versnellinkjes, wat hij bijvoorbeeld als uitlooptraining kan gebruiken. Dit kost soms wat planning, maar als trainingen op deze manier samen vallen, is dat erg prettig.

Inhaalwedstrijdje
Bjorn heeft nog wel eens moeite met duurlopen echt langzaam lopen. Als hij lekker loopt, gaat hij vaak wat te snel. Als wij allebei dezelfde afstand willen lopen, spreken we vaak de route af die we gaan lopen. Als we bijvoorbeeld 15 kilometer willen gaan lopen, plannen we het soms zo dat Bjorn mij na 10 kilometer pas mag inhalen. Als ik mijn duurloop in 6’30 wil doen, en hij in 5’30, vertrekt hij 10 minuten na mij. Als we ons beide netjes aan dit tempo houden, heeft hij mij pas na 10 kilometer ingehaald. De laatste 5 kilometer lopen we dan samen, vaak op mijn tempo, soms met wat korte versnellingen erin.

Hardlopen en krachttraining afwisselen
Een leuke als je een atletiekbaan in de buurt hebt, of een rondje van 400 meter uit kan zetten… Plan een 10x 400m training en schrijf 10 krachtoefeningen op een blaadje. Dit ga je afwisselen. Ik begin dan bijvoorbeeld met een 400m, Bjorn doet de krachtoefening tot ik het rondje gemaakt heb. Daarna wisselen we dit af, en op die manier doen we beide 10x 400m én 10x een krachtoefening. Want ook krachttraining, kan je als hardloper goed gebruiken. En geloof mij, deze variatie maakt je ook écht moe!

Heb jij nog leuke trainingsvarianten die jij met je partner doen kan?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.