Veilig hardlopen in het donker

Het is alweer eind september en de herfst begint zich nu echt aan te kondigen. Ik merk dat het later op de avond echt weer sneller donker wordt. Dan is het als hardloper echt belangrijk om weer goed na te gaan denken over veiligheid en wat daarbij komt kijken. Misschien is dit jouw eerste hardloopnajaar en weet je niet precies waar je rekening mee moet houden. Het kan ook zijn dat je al meerdere winters doorgelopen hebt, maar dan nog is het fijn om weer even de veiligheidsinstructies door te nemen 😉

  • Kleding: Kies voor kleding die opvalt als autolampen erop schijnen. In zwarte kleding val je nog extra weg in het donker. Kies dus geen zwarte of donkere kleding, maar ga voor felle en/of lichte kleurtjes. Liefst ook kleding met reflecterende strepen, vlakken of stippen erop. Je kan qua kleding niet genoeg opvallen!
  • Hesjes: Naast reflectie op je kleding, zijn er ook veel reflectiehesjes te verkrijgen. Erg fijn. Draag er eentje, want je valt echt op als lampen hierop schijnen! Ik heb zelf een reflectiehesje waar ook ledlampjes in zitten. Ik lijk op een kerstboom, maar ik val wel op! Ik zag deze hesjes laatst ook bij de Action liggen, waar ze toen in de aanbieding waren voor €3,95. Volgens mij is de normale prijs €5,95, dus ook daar zal je vast niet failliet aan gaan!

 

  • Verlichting: Zoals ik al schreef, heb ik een reflectiehesje waar ledlampjes in zitten. Daarnaast heb ik ook armbanden die verlichting geven. Ook zijn er hoofdbanden op de markt, met een lamp erop. Mensen kunnen jou dan goed zien, maar jij kan hierdoor ook de weg voor jou goed zien. Want ook dat is belangrijk!
  • Kies een veilige route: Ga voor een route die je kent. Waarvan je weet dat de route goed verlicht is, een route waar huizen staan en een route waar mensen komen. Zoek het gevaar niet op. Loop liever enkele kleine rondjes, waarvan je weet dat de route veilig is, dan dat je kiest voor een route die over landweggetjes gaat. Soms is een route 3x lopen wat saai, maar veiligheid boven alles.
  • Zorg dat je hén ziet: Bovenstaande tips qua kleding waren vooral gericht op het feit dat de ander jou moet zien, maar zorg er ook voor dat jij de ander goed kan zien en hierop kan anticiperen. Zorg er dus voor dat auto’s jou niet kunnen verrassen, maar dat je zo loopt dat je hen aan kan zien komen. Mochten ze jou dan onverhoopt niet zien (ik ga er niet vanuit hoor, als je bovenstaande tips hebt opgevolgd), dan kan jij altijd op hen reageren, door op zij te kunnen springen.
  • Gebruik ook je oren: Hardlopen met muziek aan is fijn, maar als je zicht wordt beperkt in het donker, gebruik dan vooral je oren. Dus doe geen oortjes in, of zet je muziek wat zachter, zodat je het andere verkeer ook kan horen. Of, en ik ben fan, gebruik de Aftershokz Trekz Air, waarmee je muziek kan luisteren én je omgeving goed kan waarnemen, omdat ze je oren niet afsluiten!

  • Laat iemand weten waar je bent: Als je gaat lopen, laat dan weten welke route je neemt en hoe lang je ongeveer denkt weg te blijven. Mocht je langer wegblijven dan gepland, dan weet iemand anders waar hij/zij moet gaan kijken, in het geval dat er iets gebeurd zou zijn.
  • Zorg dat je bereikbaar bent: Ik ga eigenlijk nooit lopen zonder telefoon. Zeker niet in het donker. Ik vind het een fijn idee om iemand te kunnen bereiken als het mis gaat, maar ook dat mijn vriend mij bijvoorbeeld kan bereiken als hij zich afvraagt waar ik blijf.
  • Kom zelfverzekerd over: Groet anderen, laat weten dat je er bent en loop lekker door! Jouw uitstraling kan je en stuk minder kwetsbaar maken!
  • Loop samen: Ga bij voorkeur samen lopen. Met z’n tweetjes val je beter op, maar ben je ook minder kwetsbaar!

Denk niet dat het allemaal wel meevalt: je bent als hardloper echt kwetsbaar, zeker in het donker. Daarnaast moet je altijd, en zeker als vrouw, alert zijn op je eigen veiligheid! Denk niet: ‘mij overkomt zoiets niet’, mensen gaan namelijk nooit weg met het idee dat hen iets gaat overkomen, maar toch zijn er nog steeds slachtoffers van verkeersongevallen en mensen die kwaad willen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.