Gevulde speculaas

Bij herfst hoort gevulde speculaas toch? Ergens zo tussen de eerst vallende blaadjes en de intocht van de Sint krijg ik ieder jaar de kriebels weer: ik krijg zin in gevulde speculaas. De kruidige smaak van speculaas, met de zachte bite van amandelspijs vormt voor mij echt een ideale combinatie! Helemaal als je het zelf maakt, en de kruidige geur de hele dag in de keuken blijft hangen!

Wat heb je nodig voor 16 stukjes?

Voor het deeg:

  • 200 gram haver- of speltmeel
  • 120 gram roomboter
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 50 ml melk
  • 2 el speculaaskruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 losgeklopt ei
  • Een handje amandelen

Voor de amandelspijs:

  • 150 gram amandelmeel
  • 100 gram honing
  • 1 ei
  • 1 el citroensap

Hoe maak je dit?

  1. Eerst gaan we de amandelspijs maken, dan kunnen de smaken lekker mengen. Je doet het amandelmeel, met de honing, het ei en het citroensap in de keukenmachine. Je laat dit met elkaar mengen tot je de spijs hebt. Dit doe je in een schaaltje en zet je minimaal 1 uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
  3. Nu gaan we het speculaasdeeg maken! Je doet het meel, met de roomboter, het kokosbloesemsuiker, de bakpoeder, de speculaaskruiden, de melk en het zout in een kom. Dit kneed je tot een vast deeg.
  4. De helft van het deeg doe je in de bakvorm. Hierop verdeel je het amandelspijs en hier doe je de andere helft van het deeg overheen. Verdeel de amandelen over de bovenkant van het deeg en besmeer dit met losgeklopt ei.
  5. Bak de gevulde speculaas in ongeveer 35 minuten gaar in de oven!
  6. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *