Churros met aardbeiendip

Lieve Bjorn, wat heb jij lang gevraagd om homemade churros. Nadat jij ze had gegeten op een foodtruckfestival lag de uitdaging bij mij: maak hier eens een gezonde variant van. Ik googlede en vond wat recepten, die prima wat healthier te maken waren. Ik probeerde het één keer: een waterdun beslagje was het resultaat. Poging twee: wederom een waterdun beslagje. Het ging mis. En ik stopte met het proberen… zonde van alle fijne ingrediënten. Tot enkele weken geleden, toen ik het een laatste poging besloot te geven. En ik kwam erachter: het recept volgen komt erg nauw. Dus elke stap nemen, geen stappen tegelijk doen en zéker geen stappen overslaan! En dan… dan komt het best goed! 

Wat heb je nodig voor de churros:

Voor de churros:

  • 235 ml water
  • 130 gram speltmeel
  • 75 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • snufje vanillepoeder
  • snufje zout

Voor de aardbeiendip:

  • 3 el yoghurt
  • 1 el aardbeienjam
  • 2 aardbeien, in kleine blokjes gesneden

Hoe maak je de churros?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg vast een spuitzak klaar.
  2. Zet een pannetje op het fornuis en doe hier het water, de roomboter, de kokosbloesemsuiker, het snufje zout en het snufje vanillepoeder in. Breng dit op laag vuur al roerend aan de kook.
  3. Haal het pannetje van het vuur af en voeg het speltmeel toe. Roer dit door tot je een dik deeg hebt.
  4. Voeg eerst één ei toe, en roer dit door tot het ei is opgenomen in het deeg. Doe dit vervolgens nogmaals met het tweede ei.
  5. Doe het deeg in de spuitzak en spuit de churros op het bakpapier. Bak ze in 10 à 15 minuutjes gaar in de oven (dit hangt iets af van de dikte van de churros).
  6. Ondertussen kan je de dip maken door alle ingredienten hiervoor te mengen.
  7. Mocht je een iets ongezondere versie willen, is het heerlijk om na het bakken de churros eerst door de gesmolten roomboter en daarna door de kaneelsuiker heen te rollen. Het is uiteraard een stukje gezonder als je dit niet doet, maar hey: genieten mag af en toe best.
  8. En natuurlijk: warm zijn ze het lekkerst!
  9. Enjoy!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.