Caramel Kersttaart

Kerst hoeft niet per se vol te zitten met ongezonde gerechten. Natuurlijk hoef je met kerst ook niet op een blaadje sla te leven, maar waarom niet voor een mooie balans gaan? Zoals met deze voedzame caramel kersttaart. Niet caloriearm, wel vol met voedzame ingredienten, die je lichaam voeden in plaats van vullen! Ideaal om bijvoorbeeld je dag mee te starten als ontbijtje, of om te serveren bij de koffie of als dessert! Je kan alle kanten op!

Wat heb je nodig (doorsnede 18 cm)

Voor de bodem:

  • 125 gram speltmeel
  • 50 gram roomboter
  • 35 gram kokosbloesemsuiker
  • 25 ml melk
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 el water

Voor de caramellaag:

  • 12 ontpitte dadels
  • 2 el honing
  • 1 el pindakaas
  • snufje zout

Voor de bovenlaag:

  • 350 ml hangop
  • 2 el honing
  • 4 blaadjes gelatine
  • snufje vanillepoeder

Voor de topping:

  • Cacaopoeder

Hoe maak je deze taart?

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier.
  2. We beginnen met de bodem. Meng alle ingredienten en kneed hier een deeg van. Duw deze op de bodem en bak deze af in 10 minuten. Laat deze goed afkoelen.
  3. Nu maken we de caramellaag. Ontpit de dadels en week deze 15 minuutjes in lauwwarm water. Haal ze hier vervolgens uit en doe ze met de overige ingredienten in de keukenmachine, om hier een caramellaag van te maken. Mocht het te dik blijven, voeg dan nog 1 of 2 el water extra toe. Verdeel de caramellaag over de bodem en zet deze even in de koelkast.
  4. Nu maken we de bovenlaag. Doe de 4 gelatineblaadjes in een schaaltje koud water en week deze 5 minuutjes. Doe 1 el water in een steelpannetje en voeg de gelatineblaadjes toe. Zet deze op het vuur en roer dit rond tot de gelatineblaadjes opgelost zijn. Voeg hier de hangop, de honing en het vanillepoeder aan toe en meng dit goed. Doe dit op de caramellaag en zet in de koelkast. Laat dit 2 uurtjes staan.
  5. Voor de topping knip je wat sterren uit bakpapier. Leg deze voorzichtig op de taart en strooi cacaopoeder over de hele taart heen. Hierna verwijder je de sterren, waardoor je deze mooi ziet!
  6. Bewaar de taart in de koelkast.
  7. Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.