Bodyshaming

Yes, ik ga me er aan wagen. Een artikel over bodyshaming. Het idee zit al een tijdje in mijn hoofd, maar ik wist niet zo goed hoe ik het op papier moest gaan zetten. Ik vind het namelijk een lastig, maar ook een persoonlijk iets om over te schrijven. Waarom? Omdat het me raakt. En omdat het me boos maakt…

Vroeger heb ik veel last gehad van bodyshaming. En niet alleen omdat mensen dit rechtstreeks in mijn gezicht deden. Ik had misschien nog wel meer last van het feit dat ik wist dat mensen het achter mijn rug over mij, mijn gewicht en mijn lichaam hadden. En dat deed pijn. Het maakte me onzeker. Het zorgde ervoor dat er situaties waren die ik ging vermijden. En alleen omdat iemand anders iets van mij vond.

Nu ik afgevallen ben, en mijn lichaam er, bedekt met een laagje kleding, redelijk ‘standaard’ uitziet, heb ik minder last van bodyshaming. En daarnaast heb ik nu een beter zelfbeeld, en doet het me ook minder wat anderen zeggen. Als ik in bikini rondloop, zal er vast wel ergens een opmerking over me worden gemaakt. Want er zijn heus wel mensen die mijn buik ontdekken. Mijn buik waar het een en ander aan losse huid prijkt, als herinnering aan hoe het vroeger was. Maar het boeit mij niet zoveel als mensen daar een mening over geven.

Ik blijf het raar vinden, dat anderen iets moeten vinden van het lichaam van een ander. Vanuit gezondheidsperspectief kan ik benoemen dat overgewicht hebben zo zijn risico’s heeft. Maar wie ben ik om vanuit esthetisch oogpunt een opmerking te maken over het uiterlijk van iemand. Over het gewicht van iemand. Over de rare grote teen die iemand heeft? Waarom zou ik dat doen? Ik win er niets mee, als ik zeg dat iemand dik is. Zeggen dat iemand dik is, maakt mij namelijk geen centimeter dunner. Zeggen dat iemand er niet uit ziet, maakt mij echt niet knapper. Zeggen dat iemand echt verschrikkelijk is, maakt mij echt niet leuker.

En daarom kan ik me ook echt boos maken om bodyshaming. Bodyshaming heeft namelijk geen positieve doelen. Bodyshaming biedt mensen vermaak, maar wel over de rug van anderen. En die ander, die wordt hier onzeker van. Bij mij zorgde bodyshaming ervoor, dat ik sociale activiteiten ging vermijden. Want waarom zou ik naar het zwembad gaan, als ik wist dat een groep tienerjongens nare opmerkingen zouden gaan maken en mijn dag zouden verpesten? Dan kon ik maar beter thuis blijven toch? Waarom zou ik eens uit eten gaan, als ik wist dat mensen zouden denken dat ik iedere dag een bak patat zat weg te werken? Ik kon op straat niet genieten van een ijsje, want ik kon prima invullen wat anderen van mij dachten. Of mij soms ook gewoon wisten te melden trouwens.

Misschien zijn mensen zich er ook niet van bewust dat een opmerking zo hard kan vallen. En dat komt vaak omdat dit niet de 1e opmerking is. Dachten mensen soms echt, dat zij de eerste waren, die mijn benoemden dat ik te veel woog? Dachten mensen echt, dat ik dit zelf nog niet in de spiegel had gezien? Iedere opmerking vulde mijn emmertje met onzekerheid steeds een beetje meer. En de onderkant had geen zeefje meer, daarvoor had ik al teveel opmerkingen gekregen en was mijn emmertje al te vol.

Er is geen enkele reden, die het goed maakt om te lachen om het uiterlijk van een ander. Om er opmerkingen over te maken. Om het lichaam van een ander, jouw vermaak te laten zijn. En dat moet je toch ook eigenlijk helemaal niet willen? Wil je echt dat jouw opmerkingen, ervoor zorgen dat iemand nog onzekerder wordt? Dat iemand niet meer naar buiten durft? Dat iemand misschien niet durft te gaan sporten? Want dat is wat bodyshaming met iemand doet. Een simpele, misschien wel onschuldige opmerking voor jou, kan voor een ander de druppel zijn die de emmer laat overlopen.

Misschien moeten we allemaal eens gaan proberen om een dag lang positieve dingen tegen een ander te zeggen. ‘Wat zit je haar leuk vandaag!’ of ‘Hey, wat een leuk shirt, die kleur staat je goed!’. Bodyshaming kan mensen breken, maar een simpele positieve opmerking, die kan iemands dag maken. Die kan het verschil maken voor iemand! Hoe mooi zou het zijn, om voor iemand dit verschil te kunnen zijn? 

 

5 comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.