Blauwe bessen plaatkoek

Oh wow, wat deden deze koeken het goed, toen ik ze gebakken had.  Zodra ze uit de oven kwamen, moesten we meteen al een stuk proeven. En toen ze afgekoeld waren, ging het helemaal snel! De trommel heeft maar een dagje echt vol gezeten, daarna kwam de bodem toch weer snel in zicht. Oeps! Maar hey, als koeken zo lekker zijn, dan kan je ze ook niet laten liggen!

Wat heb je nodig voor deze koeken? (ik gebruikte een bakvorm van 28×20 cm)

Voor het deeg:

  • 100 gram gesmolten roomboter
  • 100 gram magere yoghurt
  • 350 gram speltmeel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 ei
  • 2 el speculaaskruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 250 gram blauwe bessen
  • 2 el honing

Hoe maak je deze koeken?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier.
  2. Doe de ingrediënten voor het deeg in een beslagkom en kneed dit tot je een vast deeg hebt. Verdeel het deeg in 2 delen. Deel 1 doe je op de bodem van de bakvorm. Deel 2 laat je nog even in de kom zitten.
  3. Doe de blauwe bessen met de honing in de keukenmachine en mix dit met elkaar. Verdeel dit over de bodem
  4. Probeer het overgebleven deeg goed te verkruimelen. Als dit wat lastig gaat (als het deeg wat te samenhangend is), voeg dan 2 eetlepels speltmeel toe en verkruimel het dan goed. Doe de deegkruimels over de vulling heen. Duw dit zachtjes aan.
  5. Zet de koeken 40 à 45 minuten in de oven. Laat ze hierna goed afkoelen en snij in stukken.
  6. Eet smakelijk!

Voedingswaarde per koek (15 stukken)
172 kCal
Eiwit: 4,3 gram
Koolhydraten: 21,2 gram
Vezels: 2,5 gram
Vetten: 6,7 gram


Even iets anders. Ik ben genomineerd voor de Foodblog Awards, in de categorie ‘Special Interest Food Blog’. En dit als enige hardlopende foodblogger. Supertof!

Ik zou het leuk vinden als je even de moeite wilt nemen om op mijn blog te stemmen via deze link 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.