Afvallen… ik verloor meer dan alleen kilo’s…

Toen ik begon met afvallen, ging ik snel. Te snel. Veel te snel. Ik ging in de eerste maand van 120 naar 110 kilo. 10 kilo kwijtraken in 1 maand is veel. En niet aan te raden. Maar ik ging lekker en dit motiveerde. Hoe ik zo snel afviel? Ik had mijn eigen crashdieet bedacht. Ik telde in die tijd geen calorieën, maar als ik terug kijk, denk ik dat ik tussen de 1000 en 1200 calorieën at per dag. Veel te weinig, zeker voor het gewicht wat ik had… Dit ging zijn tol eisen, maar niet op een manier die ik had verwacht…

Ik was een weekendje weg en we waren de avond ervoor uit eten geweest. Ik was trots dat het zo goed ging met afvallen, dus ik mocht van mezelf kiezen wat ik wilde bij de Griek. Ik ging voor een mixed grill menu en nam een ijsje toe. Heerlijk. Tot ’s nachts. Ik werd wakker van de pijn. Ik had pijnaanvallen, die ik niet kon verklaren. Na een kwartiertje trok het weg, en ben ik weer gaan slapen. Ik dacht dat mijn lichaam heftig reageerde op het vettere eten. Tot ik de volgende dag, in de auto, onderweg naar Madurodam, weer zo’n aanval kreeg. We zijn toen direct naar de eerste hulp gereden. Nu deden ze hier niet veel onderzoek, dachten ze dat het inderdaad aan het vette eten lag, en werd ik met maagbeschermers naar huis gestuurd.

Dit ging 2 weken goed. Ik had nergens last van. Tot ik ging barbecueën bij mijn broer. In de auto naar huis, kreeg ik wederom een pijnaanval. Ik heb mijn auto moeten stilzetten op de vluchtstrook, omdat ik niet meer kon rijden. Ik denk dat er weinig momenten in mijn leven zijn geweest, dat ik zo bang geweest ben. De volgende ochtend zat ik bij de huisarts, die mij doorverwees naar het ziekenhuis. Na enkele onderzoeken kwam de conclusie: ik had galstenen en mijn galblaas moest eruit.

Galstenen komen vaker voor bij mensen die (te snel) afvallen. Te snel afvallen verhoogd namelijk de kans op galstenen. Hoe dit zit? We gaan een klein lesje biologie doen. Gal is een vloeistof die vetten afbreekt in je lichaam. Gal wordt verplaatst via de galwegen. Gal is dus erg belangrijk voor de spijsvertering. De lever maakt gal aan, en slaat dit op in de galblaas, zodat er een voorraadje gal is, voor het geval er vetten je lichaam in komen. Op het moment dat er weinig vetten in je lichaam komen, zal de voorraad gal in je galblaas teveel indikken. En op die manier ontstaan er galstenen.

Dit is dus wat er bij mij gebeurd is. Doordat ik een vetarm eetpatroon had, werd mijn opgeslagen gal niet gebruikt en ging het teveel indikken, waardoor er galstenen ontstonden. Toen ik ging eten bij de Griek (hallo vet eten!), had mijn lichaam opeens gal nodig voor de vertering van die vetten. Alleen waren er toen galsteentjes ontstaan, en die gingen vastzitten in de galwegen. En dit zorgt voor de verschrikkelijke pijn, want je galblaas gaat net zo lang samentrekken, tot deze galsteentjes door de galwegen heen zijn. Dit zorgt voor een krampende pijn, die ze ook wel kolieken noemen.

Uiteindelijk is mijn galblaas verwijderd. Leven zonder galblaas kan namelijk. Wel zijn er daardoor zeker dingen voor me verandert. Als ik vet vlees eet, kan mijn lichaam dit qua vertering niet goed aan, waardoor ik diarree krijg. Ook te kruidige voeding (zeker in combinatie met wat vetten), is nog steeds niet fijn. Gelukkig ondervind ik verder weinig nadelen van mijn galblaasverwijdering. Er zijn mensen die wel meer klachten hebben, gelukkig behoor ik niet tot die groep!

Mijn eigen ervaring is wel de reden waarom ik tegen crash diëten ben. Het is gewoon niet gezond. En je galblaas zit er niet voor niets. Hoewel je zonder kan leven, is dit niet altijd een pretje. Zorg dus goed voor je lichaam, zorg goed voor jezelf en hou je gal in beweging! Je lichaam heeft vetten nodig, ook als je aan het afvallen bent. Kies wel voor goede vetten, zoals de vetten uit avocado, olijfolie, noten, pitten en zaden! Deze kunnen echt geen kwaad!

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.