Afvallen en jouw mindset

Afgelopen maandag verscheen op LindaNieuws een interview met mij, over afvallen en hardlopen. Dit artikel leverde véél reacties op – en ook wat nieuwe mensen die mij zijn gaan volgen: welkom! Ik ontving naar aanleiding van dit artikel best veel persoonlijke berichtjes; mensen die vragen hadden over afvallen. Het blijft toch een dingetje he? We willen gezonder leven, kilo’s verliezen… maar waar moet je dan beginnen? Bij alle chocolade in de kliko gooien? Yeah, it’s a start… Maar hey, das toch zonde? Waarom zou je zoiets lekkers als chocolade nou weggooien? Afvallen begint niet bij al het ‘slechte’ eten uit je leven verbannen; afvallen begint echt ergens anders. Weet je waar? Bij jouw mindset!

Afvallen gaat niet in een rechte lijn – in de meeste gevallen niet in ieder geval. Bij mij ging het alles behalve in een rechte lijn: ik kon goed afvallen, maar ik kon ook goed aankomen. Dus ik jojo’de. Ik ben die 50 kilo in eerste instantie wel in 1x afgevallen; maar toen kwamen er weer 20 bij. En die viel ik weer af, en zo ging ik een tijdje door. Want weet je: je aan een dieet of schema houden, is niet direct het allermoeilijkste. Het vergt wat discipline, maar dan ‘kom je er wel…’ Nee, het lastigste is dat je voor de rest van je leven je mindset moet veranderen. En als je dat niet doet, dan kom je vroeg of laat weer terug bij je oude gewoontes.

Er zullen mensen zijn die dit lezen, en het volgende voorbeeld herkennen. Je hebt een mooi voedingsschema; je bent al een paar dagen lekker bezig, je wijkt hier niet vanaf en je gaat goed. Dan komt het moment dat er op kantoor bonbons worden uitgedeeld. (Lees: chocolade en een calorie of 70 per bonbon). Je besluit er geen te nemen, je gaat het écht niet doen, je hebt een appel in je tas en die eet je straks. Tot je later bij de koffieautomaat staat, en je een bonbon pakt. Nee! Nee! NEE! NEEEEE! Je hebt gefaald. En flink ook. Want die bonbon stond niet op je eetplanning. Daar gaat je dag. Je hele dag is verpest. Dus vanmiddag neem je lekker 2 hamkaas croissants, in plaats van je boterhammen met kipfilet en kaas. En dan kan je vanavond net zo goed friet halen bij de snackbar, en een pak Ben&Jerry’s, want hey, deze dag heb je toch al gefaald. En zo heb je aan het eind van de dag niet 70 kcal meer gegeten dan je planning; maar misschien wel 1000 kcal meer. En dat allemaal om één bonbon…

Het kan zijn dat bovenstaande voor jou niet van toepassing is; voor mij was het dat wel. Ik dacht enorm zwart/wit. Iets van mijn plan afwijken en ‘deze dag is nu toch al verpest, ik maak er morgen wel weer een goede dag van’. Weet je, die 70 kcal voor die bonbon, die ga je echt niet merken aan je lichaam. Die 1000 extra kcal van de croissants, friet en Ben&Jerry’s zal je daarentegen wél gaan merken. En dat is toch zonde? Een mooie spreuk vind ik altijd: ‘als je één ei op de grond laat vallen, gooi je de rest uit het doosje toch ook niet kapot, omdat het nu verpest zou zijn?’ En zo is het met eten ook. Als je iets afwijkt; hey, can happen. Stop met jezelf veroordelen en hou die andere eieren heel. Dat verdien jij en dat verdient jouw lichaam!

Als je wilt afvallen, moet je niet zwart/wit denken. Je moet jezelf iets gunnen. En er dan ook van genieten. Daarom geloof ik ook niet in de term cheatday. Ik heb er eigenlijk een enorme hekel aan. Waarom? Het woord alleen al: cheaten. Valsspelen! Valsspelen? Je speelt toch niet vals? Tegen wie speel je vals dan? Tegen jezelf? Wat is dat voor een onwijze onzin. De term ‘cheatday’ alleen al is zó negatief. Als je jouw verwenmoment dan toch een naam wilt geven; noem het dan alsjeblieft een treatday; omdat het een verwennerij voor jezelf is. Veel beter dan het een naam met een negatieve inhoud geven toch?

Ik denk dat je jouw gezonde levensstijl veel beter gaat volhouden, als je er positief instaat en je jezelf iets gunt. Ga niet denken dat je 10 kilo moet afvallen omdat je jezelf dik en lelijk vindt. Benoem het als iets positiefs: Ik ga goed voor mezelf zorgen en mijn lichaam voeden met voedingsstoffen, omdat ik dat waard ben. En met die mindset kan je jezelf best eens een bonbon of een lekker toetje gunnen. En wees nou eens eerlijk: een lekker toetje op z’n tijd maakt het leven toch veel leuker?

 

2 comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.