Actief blijven op de werkvloer

Ik zou niet willen zeggen dat ik echt een kantoorbaan heb; in de jeugdzorg en de hulpverlening is daar niet echt sprake van. Maar ik breng wel veel tijd door op kantoor, omdat verslagen schrijven en andere kantoortaken er simpelweg gewoon bij horen. Daarnaast is de ene dag ook gewoon drukker dan de ander. En in onze 8-uurs diensten is soms weinig tijd voor pauzes. Hoe zorg je er dan voor dat je toch fit en actief blijft op de werkvloer? Bij deze een aantal tips!

1. Neem een stappenteller om te kijken hoeveel je beweegt tijdens je werkdag
Met een stappenteller om te kijken of je echt zoveel of zo weinig tijdens je werk beweegt, als dat je in eerste instantie denkt. Soms kan je je hier flink in verkijken namelijk; beweeg je juist veel meer. Onthoudt dat korte wandelingetjes best kunnen aantikken. Zo loop ik met clienten nog wel eens naar de supermarkt, moet ik post of vuilnis wegbrengen of doe ik een mentorgesprekje in de buitenlucht in plaats van op de bank; op die manier maak ik op een dag aardig wat stappen!

2. Neem de tijd voor wat beweging op een werkdag
Van een hele dag op kantoor zitten wordt je duf. Dit komt je prestaties en je alertheid zeker niet ten goede. Ik zelf neem af en toe de tijd om even een klein rondje te lopen, bijvoorbeeld door even een boodschapje te halen of een kleine break te nemen. Dit kost me 5 à 10 minuten, maar levert me daarna een hoop extra energie op!

3. Voeg een workout toe aan je werkdag
Ik weet natuurlijk niet of dit voor iedereen mogelijk is, maar met mijn baan is dit nog wel eens een optie. Zo maak ik wel eens wandelingen met clienten en zo zijn er zelfs ook clienten die happy worden van mijn hardloopenthousiasme en me uitdagen om een rondje met hen te gaan hardlopen. Daarnaast doe ik in mijn nachtdiensten soms korte core of yoga workouts om wat extra beweging te krijgen en alert te blijven!

4. Vervang je bureau door een stabureau en neem een Deskbike
Een tijdje geleden kwam ik in contact met Deskbike. Zoals iedereen wel weet, zijn lange dagen zittend achter een bureau echt killing. Deskbike heeft producten in de markt gezet die hier verandering in brengen. En leuk: ik mocht langs om ze eens te testen! Zo zit ik nu deze blog te typen terwijl ik al 8,24km heb afgelegd en daarmee 108 kCal heb verbrand, op een rustig tempootje van 18 km/u 😉 Het gaat maar net om de details!

Door in beweging te blijven tijdens het werk, kom je makkelijker aan je dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging, stimuleer je de doorbloeding van je lichaam én blijft je brein actief. En door een actief brein, ben je waarschijnlijk een stuk productiever onder werktijd! En nee, het neemt niet meer ruimte in beslag dan een normaal bureau en een bureaustoel. Je hebt namelijk een stabureau nodig en hier kan de Deskbike aan het eind van de dag gewoon onder worden geschoven.

Ideaal dat je op deze manier tijdens je werk gewoon actief bezig kan zijn, terwijl het geen extra tijd kost en je mogelijk nog alerter en productiever bent ook. Het is een investering voor je werkgever (of voor jezelf – ligt eraan hoe enthousiast je bent natuurlijk), maar daar krijg je wel een dosis fitheid en beweging voor terug. Extra beweging krijgen is voor iedereen erg goed, dus ik zal de Deskbike zeker aanrader. Ook omdat-ie erg stil is (je hoort hem dus geen geluid maken en wordt niet gestoord tijdens telefoontjes hierdoor) en omdat het zadel echt gemaakt is voor het zittend fietsen, dus je hebt geen zadelpijn na een halfuurtje!

Ik ben zelf na het testen erg enthousiast, dus ga dit initiatief zeker even aankaarten bij mijn werkgever 🙂

Meer weten over de Deskbike? Check dan even hun site: www.deskbike.com

Wat doe jij om fit en actief te blijven tijdens je werkdag? En heb jij al ervaring met Deskbike en wat vind je ervan?

Disclaimer: dit bericht is geschreven in samenwerking met Deskbike. Ik krijg een vergoeding van Deskbike voor het schrijven van dit artikel. Alsnog is alles wat ik in dit artikel geschreven heb mijn mening, en niet opgelegd door de opdrachtgever. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.